PAÜ’de kalbi delik olan 2 çocuğa anjiyo tedavisi – D20Haber
09.05.2024, Perşembe
15 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. PAÜ’de kalbi delik olan 2 çocuğa...

PAÜ’de kalbi delik olan 2 çocuğa anjiyo tedavisi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Aralık 2023 Perşembe - 13:22Güncelleme: 21 Aralık 2023 Perşembe - 13:22
PAÜ’de kalbi delik olan 2 çocuğa anjiyo tedavisi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesinde kalbinde delik olduğu belirlenen biri 10, diğeri 14 yaşındaki iki çocuk anjiyo uygulamasıyla tedavi edildi.

PAÜ Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine gelen 10 yaşındaki E.N.G. ile 14 yaşındaki N.A.’nın kalp kulakçıkları arasında delik tespit edildi.

Ekokardiyografi ile hastaların ameliyatsız kapatma işlemine uygun olduğu görülmesiyle Prof. Dr. Dolunay Gürses, Doç.Dr. Münevver Yılmaz, Uzm.Dr. Merve Oğuz ve Uzm. Dr. Emine Sayın’dan oluşan çocuk kardiyoloji ekibi, çocukların kalplerindeki deliklerin ameliyatsız yöntemle kasıktan giriş yaparak kapatılmasını sağladı. Çocuklar yaklaşık yarım saat süren işlemin ertesi günü taburcu edildi.

PAÜ Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dolunay Gürses, uygulamayla ilgili ''Atriyalseptaldefekt, kalpteki sol ve sağ kulakçıklar arasındaki duvarda delik olmasıdır. Çocukluklarda genellikle belirti vermez ve başka bir nedenle doktora gidildiğinde, muayenede kalpte üfürümün duyulması ile şüphelenilebilir. Kesin tanı, çocuk kardiyoloji doktoru tarafından yapılan muayene ve ekokardiyografi ile konur. Zamanında kapatılmayan ASD’ler, ilerleyen yaşlarda nefes darlığı, ritim bozuklukları ve hatta kalp yetmezliğine yol açabilir” dedi.

Prof. Dr. Gürses, hastalığın zamanında tanınması ve zamanında yapılacak girişimin hayat kurtarıcı olduğunu belirtti.