Denizli Sağlık Platformunun “hala sesimize kulak veren yok” başlıklı açıklamasında, Sağlık Bakanı’nın kişisel inisiyatifi ile yürürlüğe koyduğu yeni Aile Hekimliği Sözleşme Yönetmeliğinin 1 Kasım’da yürürlüğe girdiği anımsatılarak, bu konuda sahada çalışanların deneyimlerine kulak vermesini sağlamak için 2 kez uyarıda bulunulduğu, ancak Sağlık Bakanlığı yöneticilerinin kabullenme beklediği ifade edildi.
Sözleşme imzaları öncesinde bakanlığın sistem üzerinde oynayarak aralık ayında kendi koyduğu kurallarını uyguladığı, çıkarılan yönetmelikle sağlık sisteminin yapısal sorunlarının aile hekimlerinin sırtına yüklendiği, sistemin bir çıkmaza sürüklendiği görüşüne yer verilen açıklamada şöyle denildi:
“Bu davranış şekli sadece aile hekimliği için geçerli değildir. Devlet hastanelerinde, üniversitelerde sorunlar dağ gibi yığılmıştır. Sağlık bakanlığı için hastalar sadece doktorun yüzünü görüp reçetesini alsın yeterlidir. Sistem aksıyormuş, hastalarla doktorlar arasında güven ilişkisi kurulamıyormuş, kaliteli sağlık hizmeti verilemiyormuş, kişilerin cebinden yaptığı sağlık harcamaları yükseliyormuş, şiddet artıyormuş umurunda değildir.
Bizler, her gün şiddet tehdidi altında çalışıyoruz. Parça parça her ay belirsiz bir gelire mahkûm ediliyoruz. Emeklilik haklarımız bizi ölene kadar çalışmaya zorluyor. Her gün insan haklarına aykırı bir iş yüküyle boğuşuyoruz. Hastalarımıza 5 dakika ayırmak zorunda bırakılıyoruz. Zorla Sağlık hizmetinin doğasına aykırı bir şekilde vardiyalı çalışmaya zorlanıyoruz. Geçici görevlendirmelerle oradan oraya savruluyoruz. İlk güçlü depremde yıkılacak binalarda hastalarımızla beraber ölümü bekliyoruz. Yöneticilerinin nobran tavırları nedeniyle işyerlerimizde huzur kalmadı. Üniversiteler sürekli bir borç yükü altında eziyorlar. Tıp doktoru, öğretim üyelerinin özlük hakları yetiştirdikleri öğrencilerin gerisinde. Tıp eğitiminin kalitesiyle ilgili hiçbir kaygıları yok. Uzmanlık eğitimini içinden çıkılmaz hale getirdiler. Ülkemizin en başarılı öğrencilerinin iyi eğitim alma haklarını ellerinden aldılar. Sanki birileri kalitesiz doktor yetiştirilsin diye elinden geleni yapıyor
Bu yüzden sağlık örgütleri merkez yönetimleri Ankara’da yapılan toplantıda 6-10 Ocak tarihleri arasında Aile Hekimliklerinde, 8 Ocak’ta da bütün devlet ve üniversite hastanelerinde iş bırakma kararı almıştır.
Denizli Sağlık Platformu olarak bu haftayı sağlık sisteminde yaşanan sorunları kamuoyu ile paylaşabilmek ve sorunların çözümlerini paylaşabilmek için fırsat olarak görüyoruz.”
AÇIKLAMAYA DESTEK VERENLER
Denizli Sağlık Platformunun açıklamasına destek veren odalar, sendikalar ve dernekler şöyle:
Denizli Tabip Odası
AHESEN- Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası
DAHED- Denizli Aile Hekimleri Derneği
TAHUD- Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Denizli Şubesi
Hekim Birliği Sendikası Denizli Şubesi
Genel Sağlık İş Sendikası
SES-Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Denizli Şubesi
Türk Sağlık Sen
Denizli Diş Hekimleri Odası
Denizli Eczacı Odası