Denizli Devlet Hastanesinde geriatri kliniği açıldı – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Denizli Devlet Hastanesinde geriatri kliniği açıldı

Denizli Devlet Hastanesinde geriatri kliniği açıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 14 Eylül 2021 Salı - 11:40Güncelleme: 14 Eylül 2021 Salı - 18:28
Denizli Devlet Hastanesinde geriatri kliniği açıldı

Denizli Devlet Hastanesinde, özellikle yaşlılık dönemindeki sağlık sorunlarının tedavisini sağlayacak geriatri kliniği hizmet vermeye başladı.

Geriatri Uzmanı Dr Salim Serdar Eriş, hizmete alınan klinikte sağlıklı yaşlanma, yaşlının mevcut sağlığını koruma, hastalığını tedavi etme ve mümkünse yaşam kalitesini iyileştirmeye çalışacaklarını belirtti. Geriatrinin, iç hastalıklarının bir yan dalı olduğunu kaydeden Dr Eriş, şöyle devam etti:

“Geriatri bölümüne genellikle 65 yaş ve üzerindeki bireylerin başvuru yapması daha uygundur. Dahili hastalığı olanlar (diabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, guatr, kemik erimesi, ağrı vb), özellikle birden fazla hastalığı olan, çok sayıda ilaç kullanan, ilaçlarının düzenlenmesi gereken, beslenme bozukluğu olan, unutkanlık, uykusuzluk, sık düşme, idrar kaçırma gibi şikayetleri olan hastalar geriatri bölümüne başvurabilir. Bununla birlikte sadece hastaların değil sağlıklı yaşlanmak isteyenlerin de geriatri bölümüne başvurması önerilmektedir. Her yıl yapılması gereken tetkikler, taramalar değerlendirilip yapılabilir. Geriatri bölümünde hastanın geniş kapsamlı öyküsü alındıktan sonra genel kapsamlı bir fizik muayene yapılır. Yaşlının yaşam şartları, kaygı-korku beklentileri, bağımsızlık durumu değerlendirilir.”

Dünyada ve Türkiye’de yaşam süresinin uzamasıyla birlikte, yaşlı nüfusun giderek arttığını ve buna paralel olarak birçok hastalığın da görülme sıklığının artığına işaret eden Eriş, “Yaşlı kişide hastalık sinsi seyredebilir ya da alıştığımız/beklediğimiz bulguların dışında (atipik) bulgu verebilir. Yaşlı hastalar ilaç yan etkileri ve ilaçların birbiriyle etkileşimleri konusunda da gençlerden daha hassastır. Seçilecek ilaçlar, ilaç dozları, tedavi hedefleri yaşlı hastada gençlerden farklıdır. Karşımızda genel durumu hızlı değişebilen ve kırılgan bir grup vardır. Ayrıca bu yaş grubunda tedavilerin yaşlının performansı, beklenen yaşam süresi ve yaşam şartları göz önünde bulundurularak kişiye özel planlanması gerekmektedir. Kronik dediğimiz hastalıklara karşı karşıya olduğumuz için hasta - hasta yakını ve doktor iş birliği daha da önem kazanmaktadır. İşbirliği sağlandığında tedavi başarısı ve tedaviye uyum da artar” dedi.