Çocukluktaki yoğun güneş kanser nedeni – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Çocukluktaki yoğun güneş kanser nedeni

Çocukluktaki yoğun güneş kanser nedeni

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 9 Ağustos 2017 Çarşamba - 10:38Güncelleme: 9 Ağustos 2017 Çarşamba - 10:38
Çocukluktaki yoğun güneş kanser nedeni

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Özlem Özdemir, çocukluk döneminde maruz kalınan yoğun güneşin ileriki yıllarda cilt kanseri riski yarattığını belirtti.

Güneşin, çocukların gelişimi için son derece faydalı etkilerinin yanında fazla maruziyete bağlı önemli zararları da bulunduğuna dikkati çeken Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Özdemir, bu konuda bazı uyarılarda bulundu. Özdemir: “Güneşin çocuk gelişiminde faydalı etkileri (kemik gelişimi için önem taşıyan vitamin D’nin vücutta oluşumuna katkısı gibi) olmakla birlikte, yoğun ultraviyole ışına maruziyet zarara yol açmaktadır. Çocukluk dönemindeki aşırı güneş maruziyeti ve güneş yanıkları, erişkin dönemdeki cilt kanseri gelişiminde en önemli risk faktörüdür. Çoğu kişi, ömür boyu alacağı ultraviyole ışının yüzde 50’den fazlasını 20 yaşa kadar almaktadır. Bu nedenle cilt kanseri gelişimi açısından çocukluk dönemi en kritik dönemdir” dedi.

Dr. Özdemir, çocukları güneşin zararlı etkilerinden korumak için “Bebek ve çocuklar saat 10.00 – 16.00 arası güneşe çıkarılmamalıdır. Sentetik ve terleten giysiler yerine; hafif, pamuklu ve vücudu örten giysiler tercih edilmelidir. Siperlikli şapka kullanımı yüz ve kulakların korunmasına yardımcı olur. Gözlük, şemsiye kullanılabilir. Güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce, en az 30 koruma faktörü içeren güneş koruyucu krem sürülmelidir. Krem, güneş gören tüm vücut alanlarına sürülmeli ve suyla temastan sonra kremin tekrar uygulanması gerekmektedir. 6 aylıktan küçük çocuklara, yan etkileri düşünülerek güneş koruyucu ürün kullanılmaz. Terleme ile sıvı kaybı arttığından çocukların yeterli sıvı almasına dikkat edilmelidir” önerilerine bulundu .

12-15 yaş grubu çocukların da güneşten korunmasına özen gösterilmesi uyarısını yapan Dr. Özdemir, ebeveynlerin küçük yaştaki çocuklar için daha korumacı olabildiğini fakat yetişkinlere göre dışarıda daha fazla zaman geçiren ve bronz tene heves edebilen, 12-15 yaş grubu çocuklar konusunda aynı hassasiyetin gösterilmediğini onları da bilgilendirmenin büyük önem taşıdığını vurguladı.

“Korumanın esas yolu çocuğu güneşten uzak tutmak ve koruyucu giysiler giydirmektir” diyen Özdemir, sözlerine şunları ilave etti :

“Güneş koruyucu ürün kullanımı, çocukları güneşte daha fazla kalmalarına yol açabilmektedir. Güneş koruyucu ürün kullanılmasına rağmen yine de, öğlen güneşin en yoğun olduğu vakitlerde güneşe çıkılmamalıdır.”