Denizli’nin Honaz ilçesinde hizmet veren devlet hastanesinde görevli uzman Dr Serana Özen Çökelez, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlıklarına dikkat çekerek, gecikmenin birçok hastalığa yol açabileceği uyarısında bulundu.
Honaz Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Serena Özen Çökelez, idrar yolu enfeksiyonlarının çocukluk çağında sık görülen önemli bir sağlık problemi olduğunu, tedoavide erken teşhisin önem taşıdığını belirtti.
Belirtilerin küçük çocuklar “ateş, kusma, huzursuzluk, beslenme azlığı, sarılık, idrarda kan ve kötü koku” olduğunu kaydeden Çökelez, kendini ifade edebilen çocuklarda ise “idrara sıkışma, idrar yaparken yanma, idrar kaçırma, sık idrara çıkma, karın ve yan ağrısı, ateş, kusma, idrar renginde bulanıklaşma, idrarda kötü koku” şeklinde görülebildiğini anlattı.
Hastalığın tedavi yöntemlerine de değinen Çökelez, “idrar yolu enfeksiyonu düşünülen hastalarda idrar kültür sonucu çıkana kadar muhtemel etkene yönelik antibiyotik tedavisi başlanılmalı, idrar kültür sonucuna göre tedavi planlanmalıdır. Antibiyotikler, enfeksiyona neden olan bakterileri öldürerek etki gösterir. İdrar yolu enfeksiyonlarının çoğu ağızdan alınan şurup ve haplarla tedavi edilebilir. Üç ay ve altı bebeklerde hastaneye yatırılarak antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. İki yaş ve altındaki ilk ateşli idrar yolu enfeksiyonu olan çocuklarda, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olanlarda, büyüme gelişme geriliği, yüksek tansiyon, ailede böbrek hastalığı öyküsü olanlarda, uygun antibiyotiğe rağmen tedavi edilemeyen idrar yolu enfeksiyonunda görüntüleme yapılmalı ve çocuk nefroloji bölümüne yönlendirilmelidir” dedi.
Korunma yöntemleriyle de ilgili bilgi veren Çökelez, “Yeterli miktarda sıvı alımı, erkek çocuklarda sünnet, kız çocuklarda genital bölge temizliği, pamuklu rahat çamaşırlar tercih edilmesi kabızlığın önlenmesi, idrarın bekletilmemesidir. İdrar yolu enfeksiyonuna neden olan mikrobun yayılımı böbrek hasarına, yüksek tansiyona ve böbrek yetmezliği gelişmesine neden olabilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonları sık karşılaşılan ve genellikle kolay tedavi edilebilen bir hastalık olmasına rağmen belirtilerin gözden kaçması sonucu tedavinin gecikmesi yukarıda da belirtildiği gibi birçok önemli hastalığa yol açabilmektedir” diye konuştu.