Böbrekten mesaneye 30 santimetre taş – D20Haber
04.05.2024, Cumartesi
10 °C / 22 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Böbrekten mesaneye 30 santimetre taş

Böbrekten mesaneye 30 santimetre taş

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Ekim 2017 Çarşamba - 12:37Güncelleme: 11 Ekim 2017 Çarşamba - 12:37
Böbrekten mesaneye 30 santimetre taş

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla, bir hastanın böbreğinden mesaneye kadar uzanan 30 santimetre uzunluğunda taş alındı. Taş oluşumuna 4 yıl önce idrar kanalından böbreğine yerleştirilen telin neden olduğu belirlendi.

Ağrı şikayetiyle Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Polikliniği’ne başvuran 28 yaşındaki İlkay Atıcı’ya uygulanan tahlil ve tetkiklerde, 4 yıl önce farklı bir nedenden dolayı idrar kanalından böbreğine tel yerleştirildiği öğrenildi. Ancak hastanın korku ve ihmali neticesinde kontrollerine gelmemesi üzerine takılan tel, o bölgede kaldı. O telin çevresinin de taşlaştığı belirlendi.

Uzunluğu 30 santimetreyi bulan ve çevresi taşla kaplanan telin ameliyatla alınmasına karar verildi. Üroloji Uz. Op. Dr. Sıtkı Ün tarafından hastaya hem endoskopik hem açık yöntem birlikte kullanılarak tıbbi operasyon uygulandı ve taşla kaplı tel çıkarıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren Üroloji Uz. Dr. Sıtkı Ün, aile öyküsü, beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam gibi çeşitli faktörler taş oluşum riskini artırdığına dikkat çekerek, “Eğer taş rahatsızlığa neden oluyorsa ve doğal yollarla idrardan düşmüyorsa tedaviye ihtiyaç var demektir. Taşınızın idrarla atılması muhtemelse bu süreyi kolaylaştıracak ve kısaltacak ilaçların başlanması gerekir. Bu hastamız kendi ihmali sonucu takılan teli aldırmamış. Zamanla bu telin etrafında taşlaşma oluşmuş. Hastamızda aynı anda hem kapalı hem de açık cerrahi yöntemiyle 30 santimetre boyunca oluşan taşlarını çıkardık ve sağlığına kavuşturduk” dedi.

Ameliyat sonrasında sağlığına kavuşan İlkay Atıcı ise, daha önce hastanede bir operasyon geçirdiğini söyleyerek,“Operasyonda tel takılmıştı ve bu teli 15 gün sonra tekrar kontrole gelerek çıkartmam gerektiği söylendi. Hastane korkusu ve ihmal sonrası bu teli 4 yıl çıkartmadım. Zamanla da bu telde taş oluşmuş. Ağrılarımın artması üzerine Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Kliniği’ne başvurdum. Tekrar ameliyat oldum. Şu anda çok iyiyim” diye konuştu.