Bebeklerde gaz sancısına dikkat – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Bebeklerde gaz sancısına dikkat

Bebeklerde gaz sancısına dikkat

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Mayıs 2017 Çarşamba - 20:47Güncelleme: 24 Mayıs 2017 Çarşamba - 20:47
Bebeklerde gaz sancısına dikkat

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuba Gezgin Akhan, yeni doğan bebeklere her öğünde iki memeyi birden emzirmeye çalışmanın gaz sancılarına yol açabildiğini, bunun da saatlerce sürebilecek ağlamaya neden olabildiği uyarısında bulundu.

Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuba Gezgin Akhan, yeni doğan bebeklerde en sık rastlanan sağlık problemlerinden biri olan ve ağlama nöbetine yol açan gaz sancısı konusunda bazı önerilerde bulundu.

Gaz sancısının sağlıklı pek çok bebekte hayatın ilk üç ayı içinde sıklıkla görülen bir durum olduğunu belirten Dr. Akhan, “Üç haftadan fazla, haftada en az üç gün, günde üç saati aşan huzursuzluk ve ağlama nöbetleri olarak tanımlanan gaz sancısı, doğumu izleyen ilk üç ayda çok sık rastlanan bir yakınmadır. Bu krizlere ‘ilk üç ay koliği’ adı verilmektedir. Bu durum bebeklerin yüzde 5 ile 25’inde görülür. Genellikle doğumdan sonra ikinci, üçüncü haftasında başlar, altıncı ve sekizinci haftalarda artar. Üçüncü, dördüncü aylarda kendiliğinden düzelir” dedi.

Kolik ağlamasının normal ağlamadan farklı olduğuna dikkat çeken Dr. Akhan, “Bebek sakinleştirilemeden saatlerce ağlayabilir. Pek az çocukta bu ağlama 24 saat boyunca sürer. Nöbetler genelde öğleden sonra veya akşam saatlerinde gözlenir. Kolik ağlaması her gün yineler, bazen bir gece ara verdiği görülür. Nöbetler sırasında bebeğin yüzünde bir ağrı ifadesi oluşur, yumruklarını sıkar, ayaklarını karnına çeker. Karakteristik nöbet ani başlar, yüksek sesle ve sürekli ağlama gözlenir. Bebeğin yüzünde kızarma veya ağız çevresinde solukluk gözlenebilir. Nöbet bebeğin dışkı veya gaz çıkarması ile sonlanabileceği gibi tamamen yorulması ile de bitebilir. Ailelere verilmesi gereken en önemli mesaj, koliğin anne babanın tutumları sonucunda ortaya çıkmadığıdır. Anne ve baba her şeyi doğru yapsa bile durum tamamen aynı olabilir” diye konuştu.

Anne sütünün başlıca koruyucu olduğunu vurgulayan Dr. Tuba Gezgin Akhan, “Her öğünde iki memeyi birden emzirmeye çalışmak, bebeğin laktozdan zengin önsütü aşırı almasına neden olduğu için gaz sancılarına yol açabilir. Bu nedenle bebek bir memeyi tamamen bırakana dek o memeden emzirilmelidir. Anne ağlamaların belirgin biçimde kendi yediklerinden etkilendiğini belirtiyorsa bazı besinleri diyetinden çıkarabilir. Eğer bebek mama ile besleniyorsa bazı özel mamalara geçilebilir. Hiçbir tedavi şeklinin etkisi tam olarak kanıtlanmamıştır. Bu durum geçicidir, 3 ve 4. aylardan sonra kaybolur. Doktorunuzla birlikte bebeğinize özel bir yaklaşım ve tedavi uygulanabilir” ifadesini kullandı.

Akhan, uzun süren ağlama nöbetlerinde bebeklerin kolik dışında şiddetli ağlama krizlerine yol açan başka hastalıklar açısından muayene edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.