Akılcı ilaç kullanımında Denizli 1. Oldu – D20Haber
19.05.2024, Pazar
18 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Akılcı ilaç kullanımında Denizli 1. Oldu

Akılcı ilaç kullanımında Denizli 1. Oldu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Haziran 2017 Perşembe - 10:27Güncelleme: 29 Haziran 2017 Perşembe - 10:27
Akılcı ilaç kullanımında Denizli 1. Oldu

Denizli, yapılan bilgilendirme çalışmaları sayesinde antibiyotik ilaç kullanımında en fazla düşüş sağlayan il oldu. Bu da Denizli’ye Türkiye genelinde birincilik getirdi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, konuyla ilgili açıklamasında, dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış, özellikle gereksiz antibiyotik kullanımının halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğuna ve Türkiye’nin Avrupa’da en fazla antibiyotik kullanan ülkeler arasında ilk sırada yer aldığına dikkati çekti.

Antibiyotiklerin bilinçsiz bir şekilde kullanılmasının hastaların tedaviye olan uyumlarının azalmasına, bazı ilaçlara karşı vücudun direnç geliştirmesine, hastalıkların tekrarlamasına, tedavi süresinin uzamasına ve hastalık esnasında beklenmeyen etki görülme sıklığının artmasına neden olduğunu belirten Arpacı, tek çarenin ilaçların ve özellikle antibiyotiklerin akılcı kullanımı olduğunu vurguladı.

Bu noktadan hareketle akılcı ilaç kullanımı ile ilgili farkındalık oluşturabilmek amacıyla toplumun her kesimine bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını kaydeden Arpacı aile hekimleri ile kamu ve özel hastanelerde toplantılar yapıldığını, aile sağlığı merkezlerine ziyaretlerde bulunulduğunu, okullarda öğrencilere yönelik eğitim çalışması gerçekleştirildiğini ifade etti.

Haberin DevamıReklam




Bu çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini anlatan Arpacı, “İlimiz, hem ülke genelinde hem de Ege Bölgesi’nde antibiyotik kullanımında en fazla düşüş sağlayan il olarak Türkiye 1’incisi olmuştur. Son üç yıldır üst üste elde edilen bu başarı bir tesadüf olmayıp yoğun bir emeğin karşılığıdır” dedi.

Arpacı, akılcı ilaç kullanımı kapsamında yürütülen çalışmalar dolayısıyla son üç yıldır Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı tarafından Denizli İl sağlık Müdürlüğü’ne teşekkür belgesi verildiğini de belirterek, “Akılcı ilaç kullanımı çalışmalarımız düzenli olarak devam edecektir. Bu çalışmalarımızda bize destek veren ekibime, aile hekimlerine, kamu ve özel hastanelerde çalışan hekimlere ayrıca antibiyotik kullanımında gösterdikleri bilinçli davranış sebebiyle Denizli halkına teşekkür ediyorum” diye konuştu.