Aile hekimleri eylemde: Sistem iflas etmek üzere – D20Haber
25.01.2025, Cumartesi
7 °C / 13 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Aile hekimleri eylemde: Sistem iflas etmek...

Aile hekimleri eylemde: Sistem iflas etmek üzere

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Ocak 2025 Pazartesi - 13:42Güncelleme: 6 Ocak 2025 Pazartesi - 13:42
Aile hekimleri eylemde: Sistem iflas etmek üzere

Aile hekimleri bir kez daha eyleme gitti. Beş gün sürecek iş bırakma eylemi başlatılırken, Denizli Tabip Odası Başkanı Prof Dr Fazıl Necdet Ardıç, aile hekimliği sisteminin iflas etmek üzere olduğunu belirtti.

Denizli Tabip Odası Başkanı Prof Dr Fazıl Necdet Ardıç, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında aile hekimlerinin yaşadığı sorunları dile getirdi, sistemin eksiklerini ve talepleri seslendirdi.

Aile hekimliğiyle ilgili yürürlüğe konulan yönetmeliği karşı tepkilerini kasım ve aralık aylarında iş bırakarak ifade ettiklerini anımsatan Ardıç, “Arka arkaya gelen olaylar haklılığımızı ortaya koymuştur.
Yönetmeliğin vereceği zarar o kadar belirgindi ki, aile hekimlerinin sözleşme imzalamayacağından korkan bakanlık sistem üzerinde oynayarak aralık ayında kendi koyduğu kuralları uygulamamıştır. Fakat hukuki durum sürdürülemez düzeydedir. Sağlık çalışanlarına 3-5 kuruş fazla ödeme yaparak bizleri ve toplumu kandırabileceklerini sanmaktadırlar. Sorun, sadece sağlık çalışanlarının hakkettikleri ücretti alması değildir. Aile hekimliği sistemi tamamen iflas etmek üzeredir. Geçim kaygısına düşen geniş kesimlerin aile hekimliği sistemindeki sorunlarla nasıl olsa ilgilenmeyeceği düşünerek sorunlar halının altına süpürülmektedir” dedi.

“TAŞERON SİSTEM”

Türkiye’de aile hekimliği sisteminin masraflar için devletin cari ödenek verdiği bir tür yarı özel taşeron sistem olduğunu belirten Ardıç, “Devlet sözleşme imzalayan hekime, çalışacağı yeri bulması, harcamalarını kendi yapması, yanında çalıştıracağı kişileri işe alması yani Aile Hekimliği Merkezini kurup yönetmesi yükümlülüğünü verir. Harcamaları içinde belli kriterlere göre aylık bir cari ödenek tahsis eder. Yalan enflasyonun bile %44 olduğu 2024’den 2025’e girerken asgari ücretin %30, doğal gazın %34, elektriğin %38 arttığı, kira artışlarının ne olacağının bilinmediği, birçok mülk sahibinin %100 artış istediği bir ortamda kendi bütçesinde yeniden değerleme oranını bile %43 yapan devletimiz bu cari ödeneği ne kadar arttırmıştır biliyor musunuz? %11” diye konuştu.

“MANTIKLARI DÜZ ÇALIŞIYOR”

Haberin DevamıReklam




Yapısal sorunları aile hekimlerinin sırtına yüklemenin sistemi çıkmaza sürükleyeceğini daha önce söylediklerini kaydeden Prof. Dr Fazıl Necdet Ardız, şöyle devam etti:

“Şu an sağlık sistemini yönetenlerin mantığı düzgün çalışmamaktadır. Ne bekliyorlar merkezlerin masraflarını çalışanlar kendi ceplerinden mi ödesinler ya da şehrin dışına daha ucuz bölgelere mi taşınsınlar, doğal gaz elektrik, su harcamasınlar, temizlik personeli çalıştırmasınlar, bakım onarım yapmasınlar mı? Bütçe ile ortaya çıkan cari ödenek krizi bir anda aile hekimliği sistemini iflas noktasına taşımıştır.

Bu davranış şekli sadece aile hekimliği için geçerli değildir. Devlet hastanelerinde, üniversitelerde sorunlar dağ gibi yığılmıştır. Sistem aksıyormuş, hastalarla doktorlar arasında güven ilişkisi kurulamıyormuş, kaliteli sağlık hizmeti verilemiyormuş, kişilerin cebinden yaptığı sağlık harcamaları yükseliyormuş, şiddet artıyormuş umurunda değildir. Hastalarımıza 5 dakika ayırmak zorunda bırakılıyoruz. Zorla sağlık hizmetinin doğasına aykırı bir şekilde vardiyalı çalışmaya zorlanıyoruz. Geçici görevlendirmelerle oradan oraya savruluyoruz. Tıp doktoru, öğretim üyelerinin özlük hakları yetiştirdikleri öğrencilerin gerisinde. Tıp eğitiminin kalitesiyle ilgili hiçbir kaygıları yok. Uzmanlık eğitimini içinden çıkılmaz hale geldi. Ülkemizin en başarılı öğrencilerinin iyi eğitim alma haklarını ellerinden aldılar. Birileri kalitesiz bol miktarda doktor yetiştirilsin diye elinden geleni yapıyor.

Bu yüzden sağlık örgütleri merkez yönetimleri Ankara’da yapılan toplantıda 6-10 Ocak tarihleri arasında Aile Hekimliklerinde, 8 Ocak’ta da bütün devlet ve üniversite hastanelerinde iş bırakma kararı almıştır. Denizli Sağlık Platformu olarak bu haftayı Sağlık Sistemi’nde yaşanan sorunları kamuoyu ile paylaşabilmek ve sorunların çözümlerini paylaşabilmek için fırsat olarak görüyoruz.”