Karaca: TBMM yasama ve temsilde gerçek ifadesini bulamıyor – D20Haber
04.05.2024, Cumartesi
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. POLİTİKA
  6. /
  7. Karaca: TBMM yasama ve temsilde gerçek...

Karaca: TBMM yasama ve temsilde gerçek ifadesini bulamıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 30 Eylül 2023 Cumartesi - 14:17Güncelleme: 30 Eylül 2023 Cumartesi - 14:19
Karaca: TBMM yasama ve temsilde gerçek ifadesini bulamıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) başkanvekili ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Meclis’in yeni yasama yılına girmesi dolayısıyla yayımladığı mesajda, TBMM’nin merkezi önem taşımaktan uzak hale getirildiğini, yasama ve temsilde gerçek ifadesini bulamadığını belirtti.

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, yazılı açıklamasında, TBMM 28. Dönem 2. Yasama Yılı’nın yeni anayasa tartışmaları gölgesinde açıldığını, TBMM’nin milletin sesine kulak vermesi, suni gündemlerle değil milletin beklentisini karşılayacak gerçek sorunlara ve gerçek gündeme ilişkin çözümlerin konuşulması, çözüm üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Yeni yasama döneminin emeklilerin açlık sınırının altındaki gelirlerine çözüm üretileceği, çiftçinin gözetileceği, mazot, gübre, yem gibi temel girdiler üzerindeki ÖTV’nin kaldırılarak maliyetlerin düşürülmesi için adımların atılacağı, ekonomik çöküşe çözüm üretilip milletin yoksullaşmasının önüne geçilmesi için gerekli düzenlemelerin hayata geçirileceği, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren sorunların dile getirileceği, TBMM’nin çözüm adresi olarak kapsayıcı, bütüncül ve Türkiye Cumhuriyeti çatısı altında yaşayan her bir yurttaşımızın beklentilerini karşıladığı bir yeni dönem olmasını dileyen Karaca, şunları kaydetti:

“EGEMENLİK YETKİSİ YANSITILAMIYOR”

“Bugünün siyasi iktidar anlayışında TBMM maalesef merkezi bir önem taşımaktan uzak hale getirildi. Ne yasama pratiğinde ne de temsil geçerliliğinde gerçek ifadesini bulamıyor. Egemenlik yetkisini adlı adınca yansıtamıyor. Tekil varlığın kurulu düzenine geçilmesinden bu yana kurucu felsefenin geleneksel kurumu olmaktan çıkartılması, demokrasinin işletilmesini mümkün kılmaktan uzaklaştırıyor ve hukuk devletinin iflasına yol açıyor.

“TEKİL GÜCÜN KEYFİLİK HALİ DEMOKRASİ İLE BAĞDAŞMAZ”

“Günün rüzgarına göre kanun ve düzen tayin edilmesi, kararın ifasına geçilmesiyle de günümüz Türkiye'si yönetim krizi ile baş başa bırakılamaz. 100 yaşındaki Türkiye Cumhuriyeti ikinci yüzyılına girerken bu yönetim anlayışı sürdürülemez.

“ANAYASAYA UYMAYI ZUL SAYANLAR ANAYASA YAPAMAZ”

Defalarca, yürürlükteki anayasaya sadece sözleriyle değil, eylemleriyle de uymayan, uymayı kendine zul sayanların yeni anayasa yapmaları kabul edilemez. Geçmişte yapılan sözde demokrasi, özgürlük söylemleri ile gerçekleştirdikleri anayasa değişikliklerinin bugün demokrasi ve özgürlükleri hızla örseledikleri bir gerçekliktir. Erkler ayrılığını yok sayarak, yargı kararlarını uygulamayarak, hukuka olan güveni ortadan kaldıracak fiili durumlara meşruiyet kazandırmaya çalışanlar anayasa yapamaz.

"MİLLETVEKİLİNİN HAPİSTE BIRAKILMASINA GÖZ YUMULAMAZ"

Anayasayı ve yasaları uygulamayan, hukukiliği değil keyfiyeti tercih eden bir zihniyetin anayasa yapması kabul edilemez. Anayasa’nın 84. maddesine rağmen milletvekilinin hakkını korumayan, seçilmiş bir milletvekilinin TBMM çatısı yerine cezaevinde bırakılmasına göz yuman bir anlayış anayasa yapamaz.

“KADINLAR, ÇOCUKLAR ALEYHİNE DAYATMA KABUL EDİLEMEZ”

Yeni yasama döneminde sözde ailenin korunması gerçekte ise Cumhuriyetin kazanımlarını silme politikası, Medeni Yasa başta olmak üzere kadınlar, çocuklar aleyhine düzenlemeler bu Meclis’in gündemine gelmemelidir.

"İCAZET USULÜYLE ÇALIŞMA PRENSİBİ BENİMSENEMEZ"

Partili cumhurbaşkanı rejiminde TBMM iradesini yok sayma yönündeki kararların meşruiyeti tartışmalı, hukukun üstünlüğünün yerini üstünlerin hukukun aldığı apaçık ortada iken AKP Genel Başkanı uhdesinde ve bir siyasi parti gölgesinde hazırlanacak, icazet usulü ile kılıfına uydurulacak çalışma prensipleri kabul edilemez.