Karaca’dan kadın sığınma evleri için yasa teklifi – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
13 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. POLİTİKA
  6. /
  7. Karaca’dan kadın sığınma evleri için yasa...

Karaca’dan kadın sığınma evleri için yasa teklifi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Kasım 2023 Cumartesi - 12:16Güncelleme: 25 Kasım 2023 Cumartesi - 12:17
Karaca’dan kadın sığınma evleri için yasa teklifi

TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, yapılması zorunlu kadın sığınma evleri ile ilgili yasa teklifi vererek, bankalarda unutulan paraların TMSF’ye devredilmesi yerine kadınların barınma problemini çözmek üzere konuk evi yapımına harcanmasını önerdi.

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, konuk evlerinde kaynak sorununun vatandaşların bankalarda unuttuğu ve zaman aşımına uğrayan paraların TMSF’ye devredilmesi yerine, kadın konukevi yapımında kullanılmasıyla aşılabileceğini belirtti.

Bu amaçla TBMM’ye yasa teklifi sunan ve kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesinde herkese sorumluluk düştüğünü ifade eden Karaca, teklifin yasalaşması durumunda bankalarda unutulan alacakların belediyelere tahsisi sağlanarak kadın konuk evi açılabilmesi için kaynak yaratılmış olacağını ifade etti.

“Kaynak yok” bahanesinin aşılması, bu konuda somut adım atılması için böyle bir teklif sunduğunu kaydeden Karaca, “Vatandaşların bankalardaki mevduatları, birikimleri 10 yıl işlem görmediğinde zaman aşımına uğrayıp TMSF’ye devrediliyor. Son 10 yılda TMSF’ye devredilen miktar 1,3 milyar TL’ye yakındır. Düzenlemeyle bu kaynak nüfusu 100 bini geçen yerlerde kadın konuk evi yapılmak üzere belediyeler aktarılabilir. Bunun şiddete maruz kalan kadınların ihtiyacı olan sığınma evlerinin açılmasında önemli bir kazanım olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Teklifle; Bankacılık Kanunu'nun 62'nci maddesindeki zaman aşımı düzenlemesi ile bankalarda 10 yıl işlem görmeyen (unutulan) alacakların TMSF'ye devredilmesine yerine kadın konuk evi yapımında kullanması üzere belediyelere tahsis edilmesi amaçlanıyor.