TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP İl Başkanı Ali Osman Horzum ve Milletvekili Şeref Arpacı ile birlikte Denizli Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenleyerek, yasama ve yürütmede yaşanan problemleri dile getirdi.
MUHALEFETTİN 14 BİN 954 SORU ÖNERGESİ
Meclis çalışmalarıyla ilgili bilgiler paylaşan Karaca, “CHP olarak 1604 kanun teklifi verdik. Muhalefet partilerince verilen soru önergesi sayısı 14 bin 954. Bunun 5 bin 904’ü CHP’li milletvekillerinin. Soru önergelerinden 2 bin 258’i kısmi olarak cevaplandırılmış. Yani yüzde 15,9’una cevap verme lütfunda bulunmuşlar. TBMM’nin elinde bulunan denetim mekanizmalarından sadece genel görüşme ve yazılı soru önergeleri kaldı. Gensoru gibi, sözlü soru önergeleri gibi mekanizmaları Meclis iradesinin elinden aldılar. Bir de araştırma önergeleri verir muhalefet ve iktidar partileri. CHP 770 araştırma önergesi verdi bu süreçte” diye konuştu.
Reddedilen soru önergelerinden örnekler de veren Karaca, “Konut kiraları çok canımızı yakıyor, soru önergesi verdik, Cumhur İttifakı oylarıyla reddedildi. Turizmle ilgili araştırma önergesi verdik, reddedildi. ‘Türkiye uygulanan yanlış politikalar sonucu sığınmacı deposuna deposuna dönüştü. Gelin bunu birlikte araştırıp çözüm üretelim’ dedik, yine Cumhur İttifakı’nın oylarıyla reddedildi. Vergi, sağlık, eğitim, KYK yurtları, organize suç örgütlerinin kamudaki bağlantıları konularındaki önergelerimiz de reddedildi. ‘Özgür basın için gelin birlikte çalışalım’ demişiz, yine Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin oylarıyla reddedilmiş” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİYE BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ YEMEĞİ KABUL ETMEDİLER”
İktidarın milletin yararına olanları reddettiğini, buna karşın torba kanun teklifleriyle tartışılan konuların gündeme getirildiğini anlatan Karaca, “Milletin bu sorunlarına çözüm üretmek yerine neler yapmışlar? Hayvanları katleden ve TBMM tarihinde ölümün bu kadar çok konuşulduğu bir kanun teklifi alelacele geçirildi. Yeni vergiler getirdiler. Emeklilere ‘sizi rahatlatıyoruz’ dediler, sadece 2 bin 500 liracık torba yasanın, yandaşlara kıyak yasalarının içerisine yerleştirerek muhalefetin itiraz etmemesini sağlamaya çalıştılar. ‘Öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek verilsin’ diyerek kanun teklifi sunduk ama maalesef bunu da kabul etmediler” dedi.
Getirdikleri torba kanunlar yoluyla yoksullukla, açlıkla ve derin ekonomik buhranla mücadelede iktidar tarafından yalnız bırakılan yurttaşlarımızın sorunlarını çözmek için muhalefetin ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin verdiği hiçbir öneriyi kabul etmediler” diyen Karaca, sözlerine şunları ilave etti:
“Türkiye Büyük Millet Meclisini hizmet eder durumdan çıkartarak vatandaşın güvenini ve beklentilerini ters yüz etmeye çalışıyorlar. Bir yılda çok şey yapılabilirdi, iktidar bunu istemedi, çünkü işine gelmedi. Erk’ler ayrılığı vardı. İktidar emperyal güçlerle birlikte hedefledikleri Büyük Ortadoğu Projesi gibi özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı, toprak bütünlüğümüzü ortadan kaldırabilmenin yolu olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni getirdiler. Yürütme yok. Yasama, tek kişilik hükümet sisteminde indir kaldır talimatıyla oy veren Cumhur İttifakı milletvekilleriyle işlevsiz hale getirilmeye çalışılıyor. Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları uygulanmıyor. Hatay Milletvekili Can Atalay, Anayasa Mahkemesinin 3 kararına rağmen hukuk dışı yollarla içeride tutulmaya, Hatay halkının iradesine Türkiye Büyük Millet Meclisinde engel olmaya çalışıyorlar. Peki ne kaldı geriye? Yürütme yok, yasama kontrol altında, basın susturulmaya çalışılıyor. Ayakta dimdik Cumhuriyet Halk Partisi duruyor.”