Karaca: Hukuki eşitlik var, siyasal yaşamda eşitlik yok – D20Haber
18.05.2024, Cumartesi
18 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. POLİTİKA
  6. /
  7. Karaca: Hukuki eşitlik var, siyasal yaşamda...

Karaca: Hukuki eşitlik var, siyasal yaşamda eşitlik yok

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Aralık 2023 Salı - 17:25Güncelleme: 5 Aralık 2023 Salı - 17:26
Karaca: Hukuki eşitlik var, siyasal yaşamda eşitlik yok

TBMM Başkanvekili ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, hukuki eşitliğe rağmen siyasal yaşamda eşitliğin sağlanmadığını, erkek egemen geleneksel mekanizmaların aşılamadığını belirtti.

Oturumu yönettiği TBMM Genel Kurulu’nun açılışında, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 89. yılı dolayısıyla konuşma yapan başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, “Bu kürsüde Denizli Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün koltuğuna vekalet eden bir kadın olmanın, bu oturumu yönetmenin onur ve gururunu duyuyorum” dedi.

Ev kadına biçilen rolün sadece annelik ve aile üyesi, evin çiçeği, evin pırtısı, evin süsü olmadığını; aksine toplumsal, siyasal, ekonomik tüm alanlarda özgür bir birey olduğunun 89 yıl önce ilan edildiği ifade eden Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin DevamıReklam




“Ancak 89 yıl sonra kadınların yaşamdaki yerinin bu anlayışın çok gerisine düşürülmüş olmasından hicap duyduğumu da ifade etmek isterim. Değerli milletvekilleri, kadınların Meclis’e girdiği 1935 seçimlerinde kadın temsil oranı yüzde 4,56 olan Türkiye, dünya sıralamasında 2’nci sırada yer almaktaydı. Aralık 2022’de Parlamentolar Arası Birliğin açıkladığı sıralamada ise üzülerek ifade etmek isterim ki Türkiye 133’üncü sıraya gerilemiştir. Yani 1934’te sağlanan hukuki eşitliğe rağmen bugün siyasal yaşamda eşitliğin sağlanmadığı, erkek egemen, geleneksel mekanizmaların aşılamadığı apaçık ortadadır.”

Kadınların karar alma süreçlerine yeterince katılamamasının, siyasette eşit oranda temsil edilememesinin her şeyden önce bir demokrasi meselesi olduğunu vurgulayan Karaca, “Bizler cumhuriyetin kadınları demokrasi ve eşitliğin hak özneleri olarak buradayız. Evet, bugün 5 Aralık. Kadınların eşit temsil hakkının mücadelesini vermeye hep birlikte devam edeceğiz; dayanışmayla, cumhuriyetin 100’üncü yılında onurla ve gururla” diye konuştu.