Kritik saatler: Nefesler tutuldu, adaylar belli oluyor – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. POLİTİKA
  6. /
  7. Kritik saatler: Nefesler tutuldu, adaylar belli...

Kritik saatler: Nefesler tutuldu, adaylar belli oluyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Nisan 2023 Perşembe - 21:05Güncelleme: 6 Nisan 2023 Perşembe - 21:06
Kritik saatler: Nefesler tutuldu, adaylar belli oluyor

Milletvekili seçiminde kritik virajlardan birisine girildi. Siyasi partiler, milletvekili adaylarını belirleyip, Yüksek Seçim Kuruluna 9 Nisan Pazar günü bildirecek. Listeye giremeyenlerin küskünlüğü, sıralamadaki yerini beğenmeyenlerin tepkisi derken, saat 17.00’den sonra deyim yerindeyse siyasi partilerde kıyamet kopacak.

Siyasi partilerde seçim dönemlerinin en kritik aşamalarından birisi adayların belirlenip, hazırlanacak listelerin açıklanmasıdır. Milletvekilliği için yarışa katılanların beklentisi listenin seçilecek sırasında olmaktır. Yedi milletvekili çıkaracak Denizli’de siyasi partiler açısından bu beklentileri karşılamak neredeyse olanaksızdır. Bu nedenle listelerin açıklandığı tarih, siyaset dünyasında kıyametin koptuğu gün olarak kabul edilir.

LİSTELER YSK’YA VERİLECEK

Seçim takviminde yapraklar birer birer eksilirken ve sona doğru yol alınırken, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak 28. Dönem Milletvekili Seçimi’nde en kritik aşamalardan birisine gelindi. Seçim takvimine göre, siyasi partilerin seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini YSK'ya alındı belgesi karşılığında taşınabilir bellek ve kağıt ortamında teslim etme süresi 9 Nisan Pazar günü 17.00'de sona erecek.

Bağımsız milletvekili adaylığı için il seçim kurullarına başvuru süresi de aynı saatte son bulacak ve il seçim kurulları bağımsız milletvekili adaylarını YSK'ya bildirecek.

KESİN ADAY LİSTELERİ 19 NİSAN’DA AÇIKLANACAK

Aday listelerinde meydana gelen eksikliklerin ilgili siyasi partilerce tamamlanarak YSK'ya bildirilmesine ilişkin süre 19 Nisan’da sona erecek.

YSK tarafından milletvekili kesin aday listeleri, seçim çevreleri itibarıyla ilan edilmek üzere il seçim kurullarına ve Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda yayımlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek.

Siyasi partilerin seçim çevreleri itibarıyla milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar, radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek.

HANGİ PARTİDE KAÇ ADAY ADAYI VAR

Milletvekili seçiminde AK Parti’den 40, CHP’den 29, İYİ Parti’den 27, MHP’den 23 aday adayı başvuruda bulundu.