İYİ Partili Çizmecioğlu’ndan dış güçler vurgulu bütçe eleştirisi – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. POLİTİKA
  6. /
  7. İYİ Partili Çizmecioğlu’ndan dış güçler vurgulu...

İYİ Partili Çizmecioğlu’ndan dış güçler vurgulu bütçe eleştirisi

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 21 Kasım 2022 Pazartesi - 23:22Güncelleme: 21 Kasım 2022 Pazartesi - 23:29
İYİ Partili Çizmecioğlu’ndan dış güçler vurgulu bütçe eleştirisi

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Uğur Çizmecioğlu, 2023 yılı bütçesine yönelik eleştirisini “dış güçler” vurgusu üzerinden yaparken, belediyenin öz kaynak gelirlerinin artırılması gerektiğini belirtti.

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Uğur Çizmecioğlu, 2023 yılı bütçesiyle ilgili konuşmasında, bütçeyi ele alırken rakam konuşmamanın mümkün olmadığını söyledi. Çizmecioğlu, “2023 yılı bütçesi 2022 yılına kıyasla değişim oranı yüzde 80’dir. Geçen yıl ise bu oran yüzde 62. Ondan önceki yılda yüzde 17. Bu yıl ciddi bir değişim var, yüzde 80 gibi bir oran. Sayın Başkanımız 2023 yılında daha çok yatırım yapmak istemiştir. Tabii bunun 2023 yılındaki seçimlerle alakası yoktur” dedi.

“SORUMLU DIŞ GÜÇLER”

Eleştirilerini son dönemde sıkça kullanılan “dış güçler” deyimiyle sürdüren Çizmecioğlu, “Türkiye’de ciddi bir enflasyon var. TÜİK’e göre yüzde 86 bu yılki enflasyon. Tabii belediye başkanını da enflasyondan sorumlu tutmak bize yakışmaz. Hatta bunun sorumlusu hükümet bile değil. Bunun sorumlusu dış güçler, kesinlikle dış güçler. Bu ülkede bugüne kadar ki olayların sorumlusu hep dış güçler. Enflasyon yüzde 7’lerde kış uykusuna yatan. Yüzde 90’lara yaklaştığında kış uykusundan uyanan dış güçler” ifadelerini kullandı.

GAYRİMENKUL SATIŞLARI ELEŞTİRİSİ

Sözlerini “Bu ekonomik koşullarda bütçe hazırlamak çok kolay değil. İnsanlar ailelerinin bile bütçesini hazırlayamazken koca bir belediyenin bütçesini hazırlamak hiç de kolay değil” diye sürdüren Çizmecioğlu, şöyle devam etti:

“Bütçe gelirinin yaklaşık yüzde 10’unu belediyenin gayrimenkullerini satarak karşılayacağız. Yani 2023 yılında da bir şeyleri satacağız. Yüzde 70’lik kısmını Ankara karşılayacak. Geriye kalan yüzde 20’yi de vergilerde, bağışlardan elde edeceğiz.

Belediye bütçesini hazırlarken yerel kaynak üretip katkı sağlanmalı. Örneğin Belçika’da yerel yönetimler kendi kaynaklarını üretiyor. Bizdeki yüzde 20 olan oran Belçika’da yüzde 63. Yerel yönetimler, merkezi yönetimden bağımsız olarak kendilerine kaynak yaratıyor.”

“NİKAH SALONUNDAN ÜCRET ALINMASIN”

Bazı hizmetlerin ücretsiz olmasını isteyen Çizmecioğlu, “Kamu hizmetlerinin bedelsiz, eski deyimle meccani verilmesi esastır. Bence bazı kalemlerde meccani ilkesini kullanmak gerekiyor. Ücret tarifesinde kalemlere baktım. Mesela nikah salonlarının kiralanması… Evlenecek kişilere nikah salonlarını ücretsiz verebilirsiniz. Gazilere veriyoruz, şehit yakınlarına veriyoruz, aslında onlara da verebiliriz” diye konuştu.

“GAYEMİZ BU KENTİ DAHA GÜZEL YAPMAK”

Konuşmasını Demirel’den örnek vererek tamamlayan Çizmecioğlu, “Siyaset zor zanaat. Rahmetli Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel, kendisini sürekli eleştiren gazeteciye bir gün dayanamayıp diyor ki: Ben denizin üstünde yürüyerek karşıya geçsem bile sen beni yüzme bilmiyor diye eleştirirsin. Yani başkanım bizim derdimiz sizi yıpratmak için sürekli eleştirmek değil, katkı sağlamak anlamında eleştirmek. Zaman zaman olumlu yaptıklarınıza destek veriyor, teşekkür ediyoruz. Bizim yegane gayemiz bu kenti çok daha güzel yapmak” dedi.