Öztürk, Denizli’deki maden sahaları ihalesini meclise taşıdı – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. POLİTİKA
  6. /
  7. Öztürk, Denizli’deki maden sahaları ihalesini meclise...

Öztürk, Denizli’deki maden sahaları ihalesini meclise taşıdı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Ekim 2020 Perşembe - 11:25Güncelleme: 15 Ekim 2020 Perşembe - 11:26
Öztürk, Denizli’deki maden sahaları ihalesini meclise taşıdı

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Denizli ile birlikte 78 ilde açılan maden sahaları ihalesini soru önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) taşıdı. Öztürk, kaç noktada ihale gerçekleştirildiğini ve ne kadar kazanç beklendiğini sordu.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, TEMA Vakfınca yapılan bir araştırmadan yola çıkarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Öztürk, önergesinde IV. grupta yer alan kömür ve metalik madenciliğine yönelik 78 ilde 2 bin 685 noktada, Denizli’de ise 47 noktada yaklaşık 30 bin hektar alanı kapsayan ihale açıldığını anımsattı.

Türkiye genelinde açılan ihalelerde gösterilen 2 bin 685 noktadaki alanın Kayseri il sınırlarını aşan büyüklükte olduğuna dikkat çeken Öztürk’ün yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:

1- Maden Petrol Arama Genel Müdürlüğü tarafından, 2019 yılının Temmuz ayından bugüne kadar geçen sürede maden arama ve işletilmesi kapsamında kaç noktada, ne kadar alanlık bir bölge için ihaleye çıkılmıştır?

2- Bahsi geçen 2 bin 685 noktada açılan maden arama ve işletilmesine yönelik kaç ihale yapılmış, bu ihalelerin kaçı sonuçlanmıştır?

3- Çeşitli illerde 2 bin 685 noktadaki maden sahalarının ihalesinden bakanlığınızca beklenilen maddi kazanç ne kadardır? Hangi bölge ve hangi madenden ne kadar kazanç beklenilmektedir?

4- Denizli’de IV. grup madenler kapsamında kaç noktada, ne kadar alanlık bir bölge için ihaleye çıkılma kararı verilmiştir? Bu ihaleler gerçekleştirilmiş midir? Denizli’de yapılacak madencilik faaliyetinden ne kadar kazanç beklenmektedir?

5- Denizli’de maden arama ve işletme için ihale edilecek alanlar belirlenirken, ilin ormanlarının, tarım alanlarının, meralarının ve endemik bitki türlerinin zarar görmemesi için bir çalışma yapılmış mıdır?

5 İLÇEDE İHALE AÇILMIŞTI

Tavas, Çameli, Çal, Kale ve Buldan’da belirlenen maden sahaları 31 Ağustos’ta Maden Petrol Arama Genel Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılmış, Buldan’daki sahanın Yayla Gölü koruma sahasını da içine alması ve gösterilen tepkiler üzerine bu ilçedeki ihale ertelenmişti.