Akışık: Pamuk ipliği hiç bu kadar erişilmez olmadı – D20Haber
18.04.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. POLİTİKA
  6. /
  7. Akışık: Pamuk ipliği hiç bu kadar...

Akışık: Pamuk ipliği hiç bu kadar erişilmez olmadı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Nisan 2021 Cuma - 11:27Güncelleme: 2 Nisan 2021 Cuma - 11:45
Akışık: Pamuk ipliği hiç bu kadar erişilmez olmadı

İYİ Parti İl Başkanı Raziye Akışık, tekstil sektörünün en önemli ürünü olan ipliğe ulaşımın hiçbir dönemde bugünkü kadar zor olmadığını belirtti.

İYİ Parti İl Başkanı Raziye Akışık, tekstil sektörünün temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin ardından açıklamada bulundu. “Tekstilin hammaddesi olan pamuk ipliği hiç bu kadar erişilmez olmadı. Ekilen pamuk, ihtiyacımızın 4’te 1’ini karşılayamıyor” diyen Akışık,  yaşanan krizin daha fazla büyümeden çözülmesini diledi. Akışık, açıklamasında şunları kaydetti:

“Giderek büyüyen hammadde sorununa çare bulunmazsa, ihracat yapan firmaların işi daha da zor hale geleceğini tahmin edebiliyoruz. Pamuk ipliğinin dünya pazarlarında artık daha stratejik hale gelmesi, önceden pamuk alınan Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan gibi ülkelerin Türkiye’ye pamuk ithalatını durdurması sonucunda ipliğin fiyatının yüzde 40 artması dış piyasaya iş yapan tekstilcileri zorluyor. Pandemi döneminde Avrupa pazarını Çin ve Hindistan’ın elinden almayı başarmışken, tedarik sorunu yaşamak hem şehrimizdeki firmalara hem ülkemiz ekonomisine zarar veriyor. Bir an önce tarım alanında stratejik planlar yapılıp, pamuk üretimi desteklenmeli. Türkiye’nin tarım alanında kendi kendine yetebilen ülkeler arasında olabildiğini, toprağa ne eksen yetiştiğini biliyoruz. Bu nedenle bir an önce çiftçiye olan destekler gözden geçirilmeli, pamuk üreticisinin tekrar pamuk ekimini yapabilmesi sağlanmalıdır

Tekstil kenti Denizli’de hammadde krizinin yol açacağı delik, tekstil işçilerini de etkileyecek. Denizli’nin neredeyse yüzde 60’ı tekstilden ekmek yiyor. Zaten kötü olan tekstil işçisinin durumları daha da kötüye sürüklenecektir. Firmaların üretim kapasitesini iplik nedeniyle kısması, ihracat yapamaması demek tekstil kenti olan Denizli ekonomisine darbe vuracaktır. Zor günler geçiren firmalara destek olunması gerekiyor. Bu sorun bir an önce çözülmeli.”