İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e Denizli’deki fen ve Anadolu liseleri kontenjanının neden düşürüldüğünü sordu.
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Denizli’deki fen ve Anadolu liselerinde kontenjanların düşürülmesini TBMM’ye taşıdı. Öztürk, Meclis Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
Denizli’de geçen yıl ve bu yıl yapılan Liselere Geçiş sistemi (YKS) Sınavı’na yaklaşık 13 bin öğrencinin girdiğini, sınava giren öğrenci sayısında değişiklik olmamasına rağmen kontenjanların düşürüldüğünü belirten Öztürk, “Kontenjanı düşürülen okullara girecek yeterli puan alan, ancak sınırlı kontenjan nedeniyle tercih yapamayacak başarılı öğrenciler hangi okullara yönlendirilecektir?” diye sordu.
KONTENJANI DÜŞÜRÜLEN OKULLAR
Öztürk, puanla öğrenci alan Erbakır Fen Lisesi kontenjanının 150’den 120’ye, Aydem Fen Lisesi kontenjanının 180’den 150’ye, Yaşar Kımıl Fen Lisesi kontenjanının180’den 150’ye düşürüldüğünü, Tavas Fen Lisesi kontenjanının 60 ve Babadağ Fen lisesi kontenjanının 30 öğrenci azaltıldığını belirtti.
Lütfi Ege Anadolu Lisesine alınacak öğrenci sayısında 30, Mustafa Kaynak Anadolu Lisesine alınacak öğrenci sayısında 120 düşüş yapıldığını da bildiren Öztürk, kontenjan artırılan tek okulun Durmuş Ali Çoban Anadolu Lisesi olduğunu, bu okulda 30 öğrencilik bir artış getirildiğini ifade etti.
KONTENJAN AYRILAN OKULLAR
Önceden merkezi sınav puanıyla öğrenci almayan ve pansiyonu dahi bulunmayan Akköy deke Sema Abdurrahman Karamanlıoğlu Meslek Lisesine 180, yeni eğitim-öğretim yılında ilk defa puanla öğrenci alması için Tavas Anadolu İmam Hatip ve Merkezefendi Hatipzade Veli Başer İmam Hatip liselerine 30’ar kontenjan ayrıldığını kaydeden Öztürk, Bakan Özer’e şu soruları yöneltti:
2021 yılı ile 2022 yıllarında Denizli ilimizde Liselere Geçiş Sistemi sınavına giren öğrenci sayısında yüzdelik olarak bir değişiklik olmamasına rağmen özellikle ilimizde talep gören popüler ve başarılı Fen ve Anadolu liselerinin kontenjanlarının azaltılmasının nedeni nedir?
●Ülkemiz genelinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim veren fen liseleri ve nitelikli Anadolu liselerinde kontenjan artışı ve/veya azaltılma oranı illere göre nasıl şekillenmiştir? Diğer illerde okul kontenjanlarında fazla bir değişim söz konusu değilse Denizli’deki okullarda kontenjanlarda değişiklik yapılmasının gerekçesi nedir?
●Denizli’de kontenjanı düşürülen okullarla aynı muadilde eğitim verecek devlet ve/veya özel yeni okul açılmış mıdır? Bu yeni okulların tercih edilmesi için mi kontenjanlar düşürülmüştür?
●Kontenjanı düşürülen okullara girecek yeterli puan alan ancak sınırlı kontenjan nedeniyle tercih yapamayacak başarılı öğrenciler hangi okullara yönlendirilecektir?