Öztürk, Aydın-Denizli Otoyolu için meclis araştırma önergesi verdi – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. POLİTİKA
  6. /
  7. Öztürk, Aydın-Denizli Otoyolu için meclis araştırma...

Öztürk, Aydın-Denizli Otoyolu için meclis araştırma önergesi verdi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Haziran 2020 Perşembe - 11:33Güncelleme: 25 Haziran 2020 Perşembe - 11:34
Öztürk, Aydın-Denizli Otoyolu için meclis araştırma önergesi verdi

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, yapımı yılan hikayesine dönen Aydın-Denizli Otoyolu’nun komisyon kurularak meclis araştırması yapılması için önerge verdi.

Denizli’yi otoyol ile İzmir’e bağlayacak projenin geçmişi 1986 yılına dek uzanıyor. Aradan geçen sürede, otoyolun İzmir-Aydın arası yapılarak ulaşıma açılırken, 154 kilometrelik Aydın-Denizli bölümünün yapımı ise bir türlü gerçekleşmedi. Son yıllarda açılan 8 ihalenin bazıları iptal edilirken, bazılarında da çeşitli nedenlerle erteleme yoluna gidildi.

ÖZTÜRK VE 20 MİLLETVEKİLİNİN İMZASIYLA ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Bir türlü ihalesi gerçekleştirilip yapımına başlanamayan otoyol için İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi. Önergeye, İYİ Parti’den 20 milletvekili de imza koydu.

Öztürk ile 20 milletvekiylinin imzasını taşıyan önergede, “Aydın-Denizli Otoyolu projesi ihalesinin defalarca iptal edilmesinin nedenlerinin araştırılması, yap-işlet-devret modeli kapsamında yapılan ve iptal edilen ihalelerde firmalara verilen garantilerin incelenmesi ve yapılacak ihalede kamu zararının önlenmesi amacıylaalınacak tedbirlerin belirlenmesi için Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz” denildi.

ARAŞTIRMA ÖNERGESİNİN GEREKÇESİ

Önergede, otoyolun önceleri iktidar tarafından seçim vaadi olarak gündeme getirildiği, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilince, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “100 Günlük Eylem Planı” içinde yer aldığı anımsatılarak, ancak inşaatına başlamak bir yana ihalesinin dahi yapılamadığına dikkat çekildi.

Erdoğan’ın 100 Günlük Eylem Planı’nı açıklarken, “Yaparız, yaparız iman öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır süt. Bölünmüş yol ağımıza 328 kilometre, otoyol ayağımıza 120 kilometre daha ilave ediyoruz. Toplam 246 kilometre uzunluğa sahip Aydın-Denizli ve Mersin-Taşucu otoyollarının ihalesini gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandığını, ancak aradan geçen yaklaşık 2 yıla rağmen Aydın-Denizli Otoyolu için bir çivi bile çakılamadığını belirten Öztürk, şunları kaydetti:

“Sadece 2018 yılı içerisindeYap-İşlet-Devret modeliyle 4 defa ihalesi yapılmış, dördü de iptal edilmiştir. Ayrıca aynı dönem içerisinde bir de ertelenmiş ihale bulunmaktadır. Ayrıca bahsi geçen otoyol projesi için daha önceki yıllarda da Kamu İhale Kanuna göre açılan 3 ihale daha iptal edilmiştir.

Son olarak 11 Haziran 2020 tarihinde yine Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale gerçekleştirileceği söylenmiş, bu ihale de iptal edilmiştir.

İşin ilginç yanı, defalarca tekrarlanan Aydın-Denizli Otoyolu Projesi ihalelerinin neden iptal edildiği, iptal kararları ve gerekçeleri kamuoyu ile paylaşılmamış, her defasında bu ihaleler ilk defa kamuoyunun bilgisine sunulurcasına müjde haberleri ile verilmiştir.

Aydın-Denizli Otoyolu Projesi, İzmir ile Antalya’yı birbirine bağlayacak büyük otoyolun 163 kilometre uzunluğundaki ikinci etabını oluşturmaktadır. Bu projenin gerçekleşmesi halinde 140 km’si yol, 23 km’si bağlantılı yolu olarak ulaşıma açılacaktır.

Otoyol, yapımı bittiğinde iki turizm merkezi Pamukkale ile Efes Antik Kenti'ne ulaşımı kolaylaştıracağı için özellikle önem taşımaktadır.Bu nedenledir ki Hükümet, her ihale döneminde açıklama yaparak bunu vurgulamakta, yeni otoyol sayesinde “Ege Bölgesi'ndeki turizm, tarım ve ticaret bölgelerine güvenli ve konforlu karayolu ulaşımının sağlanacağı” tekrarlamaktadır.

Yap-İşlet-Devret modeli ulaştırma projelerinin en önemli özelliği, müteahhit firmaya Euro üzerinden araç garantileri vermesidir. 16.3.2019 tarihinde yapılan ihaleye Powerchina International GroupLtd- Powerchina Road BrideGroupCoLtd- Özgün İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. Ortak girişimi, yapım süresi 3 yıl olarak planlanan Aydın-Denizli Otoyolu için 17 yıl 9 ay 18 gün teklif vermiştir. Geçiş ücretlendirmesinin ise otomobil ve kilometre bazında 5 Euro/cent olarak hesaplanacağı bilgisi basında yer almıştır.

İhale 12 Haziran 2019 tarihinde onaylanmış, ancak daha sonra yine iptal olmuştur.
İhalenin onaylandığı tarihte İzmir-Aydın Otoyolu geçiş ücreti 5 Liradır ve mevcut yol 105 kilometredir. Bu fiyatlandırma Aydın-Denizli otoyolu projesinde bağlantı yollarıyla birlikte hesap edildiğinde 7 kat pahalıya mal olmaktadır.

Ayrıca otoyol bünyesinde 5 adet hizmet tesisi yer alacaktır. Ulaştırma Bakanlığına bahsi geçen bu 5 adet hizmet tesisinin ihaleyi kazanan firma tarafından mı işletileceği sorulmuş, Bakanlık, “Uluslararası standartlara göre otoyol üzerinde yer alan otoyol hizmet tesisleri, otoyolun mütemmim cüz’ü olup Sözleşmede yer alan hükümler çerçevesinde işletileceği” cevabı ile bu tesislerin de ihaleyi kazanan firma tarafından işletileceğini kabul etmiştir.

Ege Bölgesi için büyük öneme sahip ve Hükümet tarafından yapılması sözü verilen Aydın-Denizli Otoyolu Projesi ihalelerinin iptal nedenlerinin araştırılması ve bundan sonra yapılması planlanan ihalede kamunun zarara uğramaması açısından konunun bir Meclis Araştırılması ile gündeme alınması önem arz etmektedir.”