Öztürk: 5 milyon vatandaş sağlık hizmeti alamayacak – D20Haber
23.04.2024, Salı
15 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. POLİTİKA
  6. /
  7. Öztürk: 5 milyon vatandaş sağlık hizmeti...

Öztürk: 5 milyon vatandaş sağlık hizmeti alamayacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Ocak 2020 Cumartesi - 11:21Güncelleme: 4 Ocak 2020 Cumartesi - 11:21
Öztürk: 5 milyon vatandaş sağlık hizmeti alamayacak

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, prim borcu bulunanların sağlık hizmetinden yararlanması süresinin 31 Aralık’ta sona erdiğini, bu nedenle 5 milyon kişinin sağlık hizmeti alamayacağını belirtti.

İYİ Parti Milletvekili Yasin Öztürk, sağlıkla ilgili ortaya çıkan problemi yazılı soru önergesiyle TBMM’ye taşıdı. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Selçuk’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Öztürk, 31 Mart yeril seçimleri öncesi Cumhurbaşkanlığı kararı ile prim borcu olanların sağlık hizmetlerinden 31 Aralık 2019’a kadar yararlanmasına olanak sağlandığını, ancak bu sürenin sona ermesiyle 5 milyon vatandaşın sağlık hizmeti alamama sorunuyla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının ödenmemesinin nedenlerinin araştırılıp araştırılmadığını ve devletin ne kadar alacaklı olduğunu, emeklilikte yaşa takılanların ücretsiz sağlık hizmeti alması konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığını da gündeme getiren Öztürk’ün yanıtını istediği sorular şöyle:

SELÇUK’TAN YANITI İSTENEN SORULAR

-Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir ve aylık almayan, 18 yaşını doldurmuş ve öğrenci olmayan, aylık geliri asgari ücretin 1/3'ünden fazla olan Genel Sağlık Sigortası primini kendisi ödemekle yükümlü tutulan kişi sayısı kaçtır?

-Aylık geliri asgari ücretin 1/3'ünden az olduğu için Genel Sağlık Sigortası primi devlet tarafından ödenen kişi sayısı kaçtır?

-Genel Sağlık Sigortası (GSS) nedeniyle GSS prim borcunu yapılandırmak için; başvuran vatandaş sayısı kaçtır? GSS prim borcunu yapılandırmak için başvurmasına rağmen ödeme yapamayan kişi sayısı kaçtır? GSS prim borçlarının yeniden yapılandırılarak faizlerinin silinmesine, 12 -18 ay taksitlendirilmesine ve 2 yıl içinde 3 kez ertelenmesine rağmen GSS prim borçlarının hâlâ ödenememesinin nedeni araştırılmış mıdır?

-Devletin herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmadığı ve çalışmadığı halde prim ödemekle yükümlü tuttuğu vatandaştan alacaklı olduğu toplam sigorta prim tutarı ne kadardır?

-GSS kapsamında Devletin vatandaştan alacaklı olduğu prim borcunun faizi toplam ne kadardır?

-Herhangi bir geliri olmadığı halde Genel Sağlık Sigorta primi ödemekle yükümlü tutulan vatandaştan, ödeyemediği borcu için faiz alınması uygulanmasından vazgeçilmesi düşünülmekte midir?

-Devlet hastanelerinden GSS kapsamında sağlık hizmeti alamayacak vatandaş sayısı ne kadardır?

- Sigorta primi doldurmasına rağmen emeklilik hakkı elde edemediği için GSS kapsamında prim ödemekle yükümlü tutulan vatandaş sayısı ne kadardır?

-Sigorta primi dolmasına rağmen emeklilikte yaşa takılan vatandaşların ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanması yönünde bir çalışmanız bulunmakta mıdır?