Karaca: Çocuklar yatağa aç girmeyecek – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. POLİTİKA
  6. /
  7. Karaca: Çocuklar yatağa aç girmeyecek

Karaca: Çocuklar yatağa aç girmeyecek

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Nisan 2023 Cumartesi - 10:30Güncelleme: 22 Nisan 2023 Cumartesi - 10:30
Karaca: Çocuklar yatağa aç girmeyecek

CHP’nin İnsan haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, bütüncül politikalar uygulanmadığından çocukların eşitsizlik ve hak gasplarıyla başbaşa bırakıldığını, her gün yaşam hakkı ihlallerine maruz kaldığını, eğitim, sağlık, katılım hakkı, çocuğun üstün yararı ilkelerinin politikasızlık nedeniyle ihlal edildiğini belirtti.

TBMM’nin kuruluşunun 103. yıldönümünde Gazi Meclis’in çatısı altında 27. dönemde milletvekili olarak görev yapmaktan onur ve gurur duyduğunu vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, 28. dönemde Millet İttifakı adaylarıyla birlikte tek adam rejiminden Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi’ne dönmek için mücadele vereceklerini, hakimiyetin kayıtsız şartsız millette olacağını ifade etti.

“DEPREMDEN EN ÇOK ÇOCUKLAR ETKİLENDİ”

TBMM’nin 103.kuruluş yıldönümünün 6 Şubat’taki depremlerin acısıyla buruk kutlandığını, UNICEF’in verilerine göre Türkiye’de 5,4 milyon çocuğun depremden etkilendiğini, kaybolan çocukların akıbetlerinin takipçisi olduklarını kaydeden Karaca, afetlerden sağ kurtulan çocuklar başta olmak üzere yurttaşların yaşadığı hasarın giderilmesi, yaralarının sarılması, ikincil travmaların önlenmesi için devletin yöneticilerini aciliyetle göreve davet ettiklerini söyledi.

“ÇOCUKLAR İŞ CİNAYETLERİNİN, İSTİSMARIN KURBANI”

Çocukların hayatlarının her anında yaşam hakkına yönelik müdahaleler ve ihlaller ile karşılaştığına dikkati çeken Karaca, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) verilerine göre 2022 yılında en az 64 çocuk işçi hayatını kaybetti. 2023’ün ilk üç ayını kapsayan verilere göre 5 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği tespit edildi. Bianet tarafından hazırlanan Erkek Şiddeti Çetelesi’ne göre 2022 yılında en az 39 çocuğun öldürüldüğü, 238 çocuğun ise istismar edildiği, 2023 yılının ilk üç ayını kapsayan veriler incelendiğinde ise 8 çocuğun öldürüldüğü, 27 çocuğun istismar edildiği görüldü” dedi.

“TÜİK DAHİ GİZLEYEMEDİ, ÇOCUKLAR MUTSUZ”

TÜİK’in 18 Nisan 2023’te açıkladığı “İstatistiklerle Çocuk, 2022” verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 26,5’ini çocuk nüfus oluşturduğuna işaret eden Karaca, “Aynı verilere göre her gün kaygı duyan 5-17 yaş arası çocukların oranı yüzde 7,3. Kendini mutlu hisseden 13-17 yaş arasındaki çocukların oranı yüzde 69,1. Hangi haklara sahip olduğunu bilen çocukların oranı ise %53,3 olmuştur. Mutsuz hissettiğini ifade eden çocukların oranı, onlara bu mutsuzluğu miras bırakan yetişkinler adına utanç verici yüzde 30,9. Bu demek oluyor ki, kaygılı, mutsuz, haklarından bihaber bir nesil ile karşı karşıyayız. O yüzden ‘çocuklar yarınlarımız’ diyerek ötelemeyeceğiz, çocuklar için çocukların katılım hakkını gözeterek onlarla birlikte eşit bir toplumda, özgür bir dünyada birlikte yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

“CHP, ÇOCUK ODAKLI BÜTÜNCÜL POLİTİKALAR ÜRETMEYİ SÜRDÜRECEK”

CHP olarak bütüncül çocuk politikası üzerine çok yönlü çalışmaları sürdürdüklerini anlatan Karaca, “Çocuklar için adaleti sağlayacak çalışmalarımızı çocuk politikalarının daha etkin ve doğru uygulanabilirliğini sağlarken, yaşanan sorun alanlarında çözüme daha hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlayacağız. Çocukların her gün kaygı duymasının önündeki sorunları tek tek çözecek, ülkedeki her çocuğun yüzü gülene kadar da durmayacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün geleceği emanet ettiği, çok değer verdiği mutlu çocuklar ve çocukların haklarına saygılı yetişkinler ile birlikte daha mutlu, daha özgür nice 23 Nisan’lara” diye konuştu.

“SİZE SÖZ ÇOCUKLAR”

Devlet okullarındaki çocuklara ücretsiz süt, su ve öğle yemeği vereceklerini, zorunlu eğitimle ilgili yeni düzenleme getireceklerini belirten Karaca, neler yapılacağını da şöyle aktardı:

- Eğitim kurum ve süreçlerini cinsiyet, etnik köken, din, dil, yerleşim yeri, sağlık durumu, sosyo-ekonomik koşulları ayırt etmeden, fırsat eşitliği ve adaletini ve herkesin nitelikli eğitim hakkını garanti altına alan kapsayıcı bir anlayışla düzenleyeceğiz.

- Fikri, irfanı ve vicdanı hür nesiller yetiştireceğiz.

- Devlet okullarındaki öğrencilere ücretsiz süt, su ve öğle yemeği vereceğiz.

- Sınav güvenliğini kamu vicdanında hiçbir tereddüt oluşturmayacak şekilde sağlayacağız.

- Üniversiteye girişte yılda bir defa yapılan sınav yerine çoklu sınav imkânı sunacağız.

- Zorunlu eğitimi 1 yılı okul öncesi eğitim, 5 yılı ilkokul, 4 yılı ortaokul, 3 yılı ise lise olmak üzere 1+5+4+3 şeklinde uygulayacağız.

- Çocukların şiddet, cinsel istismar ve sömürüsüne karşı her türlü tedbiri alacak, çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Sözleşme’nin (Lanzorete Sözleşmesi) yükümlülüklerine uyacağız.

- Her türlü çocuk istismarı suçunun failleri ve bu suçları gizleyenler hakkında en ağır cezai yaptırımların tavizsiz uygulanmasını sağlayacağız.

- Sokakta yaşamak zorunda bırakılan, çalıştırılan ve dilendirilen tüm çocukları koruma altına alacağız.

- Çocuklara özgü acil yardım hattı kuracağız.

- Çocukların erken yaşta ve zorla evlendirilmelerinin önüne geçeceğiz.

“SİZİ KORUYAMADIĞIMIZ İÇİN SAMİMİ ÖZÜR BORÇLUYUZ”

Çocuklardan haklarının korunamaması nedeniyle özür dileye Karaca, “Hakları çiğnenen, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı ellerinden alınan, ihmal ve istismarla başbaşa bırakılan, açlık ve yoksullukla sınanan, depremde hayatını kaybeden tüm çocuklardan sorumluluk sahibi olan yetişkinler adına özür diliyor, Atamızın huzurunda diyorum ki: Söz, çocuklar beslenme hakkından yoksun kalmayacak. Yatağa aç gitmeyecek. Bayramlarda harçlıksız kalmayacak. İnsan onuruna aykırı muamele, işkence ve kötü muamele ile başbaşa bırakılmayacak. Kaybolmayacak, kaybedilmeyecek. Çocuklar öldürülmeyecek, şeker de yiyebilecek” dedi.