Arpacı: Honaz, Çal ve Güney afet bölgesi ilan edilsin – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. POLİTİKA
  6. /
  7. Arpacı: Honaz, Çal ve Güney afet...

Arpacı: Honaz, Çal ve Güney afet bölgesi ilan edilsin

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Temmuz 2023 Salı - 17:50Güncelleme: 11 Temmuz 2023 Salı - 17:53
Arpacı: Honaz, Çal ve Güney afet bölgesi ilan edilsin

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, dolu yağışı ve bağ mildiyösünden etkilenen çiftçilerin zararının karşılanabilmesi için Honaz, Çal ve Güney ilçelerinin “afet bölgesi” ilan edilmesini istedi.

CHP Milletvekili Şeref Arpacı, dolu yağışının zarar verdiği kiraz bahçeleri ile bağ mildiyösünden (pronos) çiftçilerin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Arpacı, üzüm ve kiraz üreticilerinin gördüğü zararlar nedeniyle Honaz, Çal ve Güney ilçelerinin afet bölgesi ilan edilmesini, üreticilere hibe verilmesini, zararlarının giderilmesini istedi.

Dolu yağışının kiraz üreticisini büyük zarara uğrattığını söyleyen Arpacı, “Son aylarda Denizli’de yaşanan dolu yağışı nedeniyle 11 bin ton ihracatlık kiraz hasar görmüştür. Bugünkü değeri ile 28 milyon dolara denk gelen hem Denizli’nin hem de ülkemiz ekonomisinin kaybı söz konusudur” dedi.

Üzüm bağlarında görülen hastalığa da değinen Arpacı, İlimizde bağcılık yapılan alanlarda bağ mildiyösü de denen pronos hastalığından dolayı yüzde 100’e varan ürün kayıpları oluşmuş durumdadır. Bu kayıp gelecek yıl ürün hasatında verimi düşürecektir. Denizli’nin tarımsal hasılatının birinci sırasında yer alan üzüm bağcılığının ilimiz ekonomisine katkısı 4 milyar TL, ülkemiz ekonomisine katkısı ise 20 milyar TL’dir” diye konuştu.

Yaşanan kayıpların giderilmesi için çiftçiye destek sağlanması gerektiğini vurgulayan Arpacı, “Tarım ve Orman Bakanlığının acilen Honaz, Çal ve Güney ilçelerimizi afet bölgesi ilan ederek, Denizlili üreticilerimizin banka kredilerini ötelemesi, üreticilere hibe vermesi ve zararların giderilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.