Karaca: AKP İktidarında emek ayaklar altında – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. POLİTİKA
  4. /
  5. POLİTİKA
  6. /
  7. Karaca: AKP İktidarında emek ayaklar altında

Karaca: AKP İktidarında emek ayaklar altında

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 30 Nisan 2023 Pazar - 12:04Güncelleme: 30 Nisan 2023 Pazar - 12:04
Karaca: AKP İktidarında emek ayaklar altında

CHP’nin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, AK Parti iktidarı döneminde ülkede kaygılı ve umutsuz bir gençliğin yaratıldığını, iş bulamayan insanların intihara sürüklendiğini, kendini yaktığını, emeğin ayaklar altına alındığını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, fabrika ziyaretlerinde çalışan kesimle bir araya gelerek, onların yaşadığı sorunları not alıyor, CHP’nin çalışma hayatına dair politikalarını anlatıyor. Kadın işçilere uygulanan negatif ayrımcılık, fazla mesai, işçi alacaklarının ve asgari ücretin gündeme geldiği ziyaretlerde konuşan Karaca, TÜİK’in istihdam sayısını 31 milyon 460 bin olarak açıklandığını, sorunlarına çözüm üretilemeyen emekçilerin nüfusun 3’te 1’ini oluşturduğunu ifade etti.

RAKAMLARLA İŞSİZLİK

TÜİK’in “İşgücü İstatistikleri Şubat 2023 verilerine göre, istihdam edilen erkeklerin oranı %65 olurken, kadınların oranının ise %31,8 de kaldığına dikkati çeken Karaca, “İşsizlik oranı %10 olarak açıklanırken erkeklerde bu oran %8,7, kadınlarda %12,6 olmuştur. 15-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik oranı ise %19,2 olarak önümüze çıkmaktadır. Genç erkeklerde bu oran %15,4 iken, genç kadınlarda ise neredeyse iki katına çıkmakta. Rakam %26,2 olarak kadınlar aleyhine bir eşitsizliği ortaya koymaktadır. DİSK-AR işsizlik verilerine göre de geniş tanımlı işsizlik oranı %23,4, geniş tanımlı kadın işsizliği oranı %29,6’dır. Aynı verilere göre işsizlerin yaklaşık %87’sinin işsizlik ödeneği alamadığı verilere yansımaktadır” dedi.

“MUTSUZ BİR TOPLUM YARATTILAR”

Ataması yapılmayan öğretmenlerin, sağlıkçıların, farklı meslek gruplarının, kamuya personel yerleştirmelerinde torpil, kayırma ve liyakatsizlikten yakındığını kaydeden Karaca, “Gençlerimiz ‘aldığımız eğitim bir işe yaramayacak, çünkü bizim bir dayımız yok’ diyor. Kaygılı bir nesil, umutsuz bir gençlik, mutsuz bir toplum yarattılar. Bu ülkede gencecik insanlar iş bulamadığı için bunalıma girip, intihara sürüklendi. Bu ülkede insanlar iş bulamadığı için kendilerini yaktı. İşsizlik sadece çalışma hakkı ile değil psiko sosyal sonuçları itibariyle de çok boyutlu çözüm gerektiren kronik sorunların başında geliyor” diye konuştu.

“NEREDE İŞSİZLİK ÖDENEĞİ?”

Emeğin yok sayıldığını aktaran Karaca, “AKP emekçiyi yok sayıyor. Verilerde de yer aldığı üzere işsizlerin %87’si işsizlik ödeneği alamıyor. Nereye gidiyor peki bu işsizlik ödeneği? Nasıl bir şart koydunuz da işsiz insanlarımızın %87’si bu şartları karşılayamıyor? İşsiz kaldı diye vatandaşı yok mu sayacaksınız? Sosyal devlet olarak Türkiye’nin emeği yok sayan, emekçiyi dışlayan, milyonları bırakın çalışma hayatına dahil etmeyi işsizlikle sınayan bir siyasi iktidara ihtiyacı yok. Daha fazla kayıp vermeden AKP iktidarına sandıkta güle güle demek geniş emekçi kesimlerinin temel beklentisi haline gelmiştir. Beşli çetelerin değil emeğin karşılığını aldığı günlerin geldiği, eşit bir toplumun hayal değil gerçek olduğunu 14 Mayıs sonrasında göreceğiz” ifadelerini kullandı.

“ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA”

İş hayatına girebilenlerin, istihdama katılabilenlerin kendilerini şanslı saydığını belirten Karaca, şöyle devam etti:

“Ancak çalışma hayatı angaryaya, zorlamaya, mecburiyete ve hak gasplarına rağmen hayatta kalmak için güvencesiz çalışmanın merkezi haline gelmiş. Çalışma hayatına katılanları ne bekliyor dersiniz? Bir açlık sınırının altında bir asgari ücrete mahkum edilenler. İki fazla mesailer, işçiye köle muamelesi yapan işverenler ile birlikte yaratılmış hayatta sadece işe gidip gelmek zorunda bırakılan zombi işçiler. Üç iş güvenliğini hiçe sayan işverenler ile yaşam hakları her gün tehlikede işbaşı yapanlar. Dört kadın olduğu için negatif ayrımcılık yaşayanlar.

Ev işçileri, çocuk yaşta çalışmak zorunda bırakılanlar, tazminatlarını alamayanlar… Soma’dan ders almayıp, TBMM’de kurulan komisyona sayfalarca rapor yazdırıp bir kelimesini dahi okumayıp, ‘bizim madenlerimiz dünya standartlarında güvenli’ açıklaması yapanlar, işçiyi açlık sınırının altında yaşama mahkum edenler, çocuk işçi çalıştırılmasına göz yumanlar bu sorunları kökten çözebilecek kapasitede değil. Kayıtdışılıktan, güvencesizlikten ve emek sömürüsünden beslenen bu siyasi iktidarı, bu çürümüş düzeni hep birlikte değiştireceğiz.

“SANA SÖZ İŞÇİ KARDEŞİM: EMEKÇİ HAKKINI ALACAK”

● Çalışma hayatında kadınlara yönelik negatif ayrımcılık içeren her türlü uygulamaya engel olacağız.

● Çocuk işçi çalıştırılmasını engelleyeceğiz.

● Çağrı üzerine çalıştırma, kısmi zamanlı çalışma ve uzaktan çalışma gibi iş modellerinde çalışanların sağlık, emeklilik gibi sosyal güvenlik haklarını kesin ve net bir biçimde güvence altına alacağız.

● ILO’nun 189 sayılı “Ev İşçileri İçin İnsana Yakışır İş” sözleşmesini onaylayacağız.

● Asgari ücret tespitine ilişkin 131 sayılı ILO Sözleşmesi onaylayacağız.

● İşsizlik Sigortası Fonu’nun amaç dışı kullanılmasının önüne geçeceğiz.

● İşsizlik ödeneğinden daha fazla işsizin daha uzun süre ve daha fazla yardım almasını sağlayacak düzenlemeleri hayata geçireceğiz.

● İş sağlığı ve güvenliğini ILO standartlarına getireceğiz.

● Ev ve iş yerlerinde iş kazası ve meslek hastalıklarının yaşanmaması için önleyici tedbirleri zorunlu tutacak, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda gerekli düzenlemeleri yapacağız.

● İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymayan işyerlerine ağır yaptırımlar getireceğiz.

● İş yerlerinde işçi sağlığı ve güvenliğinin denetlenmesinde, sendika temsilcilerinin de bulunmasını sağlayacağız.