Hierapolis’teki Antik Tiyatro’da 7 Tepeden 7 Kıtaya konseri çekimleri – D20Haber
19.04.2024, Cuma
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. PAMUKKALE-HİERAPOLİS
  6. /
  7. Hierapolis’teki Antik Tiyatro’da 7 Tepeden 7...

Hierapolis’teki Antik Tiyatro’da 7 Tepeden 7 Kıtaya konseri çekimleri

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Mayıs 2020 Cumartesi - 11:24Güncelleme: 17 Mayıs 2020 Pazar - 11:35
Hierapolis’teki Antik Tiyatro’da 7 Tepeden 7 Kıtaya konseri çekimleri

Denizli’nin Pamukkale ilçesindeki Antik Tiyatro, “7 Tepeden 7 Kıtaya Konseri” çekimlerine ev sahipliği yaptı. Konserin Pamukkale’deki çekimlerinde, aynı zamanda tenor olan Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü Murat Karahan eserler seslendirdi. Ancak, bu konserle ilgili görevlendirmenin DOB Antalya Bölge Müdürlüğünde kriz yarattığı iddia edildi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından “Kıtaların buluştuğu İstanbul’dan dünyaya sevgi ve birlik mesajı” sloganıyla düzenlenen “7 Tepeden 7 Kıtaya” konserleri ülkemizdeki önemli tarihi mekanlarda çekildi. Çekim merkezlerinden birisi de Pamukkale’deki Roma dönemine ait Antik Tiyatro oldu. Hierapolis Antik Tiyatro'daki konserde DOB Genel Müdürü Murat Karahan tenor olarak sahne alırken, Karahan’a Antalya Devlet Opera Balesi Orkestrası eşlik etti. Bu konser, Ramazan Bayramı’nda çeşitli televizyon kanallarında yayınlanacak.

DOB ANTALYA’DA KRİZ

Öte yandan Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğünün, Antalya DOB Müdürlüğünde görevli orkestra sanatçılarını bu konser için görevlendirmesinin kurumda gerginlik yarattığı öne sürüldü.

Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu'nun haberine göre, coronavirüs salgını nedeniyle bu görevlendirmeye DOB Antalya Bölge Müdürlüğünde görevli sanatçılar gönüllü yaklaşmadı. Ancak, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan’ın ısrarı ve talimatı üzerine 80 kişiden oluşan Antalya devlet Opera ve Balesi Orkestrası sanatçıları konser çekimleri için Pamukkale’ye geldi. Antik Tiyatro’da yapılan sahne düzenlemesinin ardından, hafta içinde üç gün süren çalışmayla konserin çekimi gerçekleştirildi

KARAHAN’I İSTİFAYA DAVET ETTİ

Bu görevlendirmeyi eleştiren Kültür Sanat-Sen Başkanı Hülya Eryetli de, geçen haftalarda Choeur Mixte d’Amsterdam Korosu’nun 102 çalışanının Covid - 19 testinin pozitif çıktığını anımsatarak, DOB Genel Müdürü Murat Karahan’ı istifaya davet etti. Eryetli, kurumda yaşananları şöyle anlattı:

“Genel Müdürlüğün, Bergama’da Zeki Müren şarkılarından oluşan bir repertuvarla konser verebilmek için ‘gönüllülük esası’ diyerek, İzmir DOB orkestra sanatçılarının eşlik etmesini istemesine sanatçılar, salgın nedeniyle sıcak bakmadı. ‘Gönüllü sanatçıların’ 12-15 civarında olması üzerine, Genel Müdür, tepki göstermiştir. İzmir sanatçılarından sendikamıza gelen şikâyetlerle birlikte durumu bir üst düzey bakanlık yetkilisine ilettik.

Sonrasında orada konser yapılmasının mümkün olmadığının görülmesi üzerine İzmir DOB’dan vazgeçilmiş, Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Karşıyaka Oda Orkestrası’na teklif götürülmüş, oradan sonuç alınamayınca, Antalya Senfoni Orkestrası’na, oradan da gönüllü çıkmayınca, bu defa talep Antalya DOB Müdürlüğü’ne gelmiştir.”

‘GÖREVDEN ALINACAK’

Program sonrası Antalya DOB Orkestra Müdürü’nün görevden alınarak, hakkında soruşturma açılacağının dillendirildiğini, ayrıca İzmir DOB Müdürü’nün de istifa ettiği, ancak bu istifanın Genel Müdür Karahan tarafından kabul edilmediği bilgisinin kendisine geldiğini söyleyen Eryetli, “Genel müdürlük, 80 kişinin can ve sağlık güvenliğini tehlikeye atarak, Rus ruleti oynamakta kararlıdır. Covid-19 testleri negatif çıkan orkestra sanatçıları konser yolunda, çılgın proje macerasına gönderilirken, çok üzücü bir haber Amsterdam’dan gelmiştir. Orkestra şefi dahil, 102 sanatçının koronavirüse yakalandığı, 4 sanatçının ise hayatını kaybettiği bildirilmiştir. Bilim Kurulu, Sağlık Bakanlığı gibi salgın sürecinin ana karar mekanizması olan bilimsel kurumlar haberdar edilmiş, görüş ve izin alınmış mıdır? Bu konserde yeterli fiziki masafenin korunamayacağı göz önüne alınırsa, bu performans sanatsal olabilir mi? Antalya’da birçok çekim yapılabilecek mekân bulunurken neden 300 kilometre uzaklıktaki Hierapolis’de ısrar edilmiştir?” diye sordu.