Hierapolis Antik Kenti yeniden planlanıyor – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. PAMUKKALE-HİERAPOLİS
  6. /
  7. Hierapolis Antik Kenti yeniden planlanıyor

Hierapolis Antik Kenti yeniden planlanıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Kasım 2023 Çarşamba - 16:36Güncelleme: 8 Kasım 2023 Çarşamba - 16:40
Hierapolis Antik Kenti yeniden planlanıyor

Denizli’deki Hierapolis Antik Kenti’nde, “Geleceğe Miras Hierapolis” projesi ile kazı ve restorasyon çalışmalarına yönelik yeni bir planlama yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan çalışmalar için başlangıç olarak 1 milyar lira ödenek tahsis edildiğini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Pamukkale travertenleri ile iç içe olan Hierapolis’te yapılacak çalışmaları “Geleceğe Miras Hierapolis” projesiyle açıkladı. Ersoy, önemli yapılardaki restorasyon çalışmaları, gezi güzergahları, anıtsal yapıların aydınlatılması konularında bilgi verdi. Ersoy’un açıklamasında öne çıkan başlıklar şöyle:

“KATEDRAL VE KEHANET YAPILARI 2024’TE ZİYARETE AÇILACAK”

“Hierapolis'te hayata geçireceğimiz 'Geleceğe Miras Hierapolis' projemiz kapsamında atılması planlanan adımları da kısaca belirtmek istiyorum. Öncelikle ana ziyaretçi güzargahında bulunan önemli yapılardan Katedral'de, kehanet yapısında kazı, temizlik ve restorasyon çalışmaları gerçekleştireceğiz. Bu iki yapıyı mevcut bloklarıyla ayağa kaldıracak ve bu alanları 2024 yılında ziyarete açacağız.

“DOĞU ROMA KAPISI VE SURLARINDA ÇALIŞMA YAPILACAK”

Birçok önemli çalışmanın 2025'te tamamlanmış olmasını öngörüyoruz. Bunlardan bir tanesi Hierapolis'in kuzeyindeki Doğu Roma Kapısı ve surları ile Plutonium’un güneyindeki yapıda mevcut olan mimari parçaların belgelendirilmesi ve projelendirilmesidir. Bunu hızlıca tamamlayıp, mimari blokları yerlerine yerleştirecek ve 2025 yılında da bu alanları ziyarete açacağız.

“AZİZ PHİLİPUS KUT ALANI VE NEKROPOLLER 2025’TE ZİYARETE AÇILACAK”

Aynı şekilde Bazilika, Kuzey ve Güney nekropolleri ile Aziz Philipus Kutsal Alanı Ulaşım Yolu'nda da kazı, restorasyon ve mevcut bloklarla kısmi ayağa kaldırma işlemlerini gerçekleştireceğiz. Bu yapıları da 2025 yılında ziyaretçilerimizle buluşturacağız.

“ANTİK TİYATRO SAĞLAMLAŞTIRILACAK”

Antik Hierapolis Tiyatrosu için de Koruma Bölge Kurulu kararıyla onaylanan projelerimiz mevcut. Oturma alanları ile yan duvarları statik açıdan sağlamlatırılacak ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirilecek. Çalışmalar zaten başladı. İnşallah burayı da 2025 yılında tamamlamış olacağız.

ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDEKİ ÇALIŞMALAR

Bir diğer 2025 yılı projemiz de şu an Hierapolis Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermekte olan Roma Hamamı'na yönelik hazırlandı. Restorasyon projesi kurul kararıyla onaylandı. Hızlıca uygulamaya yönelik çalışmaları başlattık. Hierapolis Arkeoloji Müzesi'nde ayrıca çevre düzenleme çalışmalarını da başlatıyoruz.

Heykeller için yeni bir teşhir salonu oluşturulacak ve müze bahçesinde de açık alan sergileme mekanları tasarlayacağız. Buradaki her bir iş ayrı ayrı titizlikle yürütülürken, bir yandan da bütüncül çevre düzenlemesi projesiyle Hierapolis Antik Kenti'ni yeniden planlıyoruz.

“IŞIKLANDIRMAYLA GECE MÜZECİLİĞİ”

Antik kentte ziyaretçi karşılama merkezleri ve otopark alanlarını yenileyecek, yeni bir ziyaretçi planlaması yaparak kısa ve uzun gezi güzergahları oluşturacağız. Gece müzeciliği kapsamında da anıtsal yapıların ve kent içindeki gezi güzergahını aydınlatılma çalışmalarını yıl sonunda tamamlamış olacağız. Bu sayede Hierapolis, Efes Antik Kenti gibi gece etkinliklerine ev sahipliği yapabilecek.

“66 YILDA %3,5 OLAN ARKEOLOJİK ÇALIŞMA 2 YILDA %45’E ÇIKARILACAK”

Kazıların başladığı 1957 yılından bugüne kadar geçen 66 yıllık süreçte sadece yüzde 3,5'luk kısmında arkeolojik çalışmalar gerçekleştirildi. İfade ettiğim projelerle ilgili başlayan yoğun mesai ile 2024 yılında yüzde 3,5 olan bu oranı yüzde 20'ye, 2025 yılında ise yüzde 45'e çıkarmış olacak. İki yıl için başlangıç olarak 1 milyar liralık bütçe öngördük, onu serbest bırakıyoruz.

DİJİTAL DENEYİM MÜZESİNDE ISRAR EDİLİYOR

Heirapolis'e dair son bilgiyi müzecelikle ilgili paylaşmak istiyorum. İlkini Efes'te açtığımız Dijital Deneyim Müzesi'nin bir örneğini de burada hayata geçireceğiz. Projelendirme çalışmalarımızı tamamladık ve en kısa zamanda uygulamasını yaparak Hierapolis'e yeni bir cazibe unsuru kazandırmış olacağız.”