Arşivlerden çıkan 111 yıllık Antik Tiyatro fotoğrafı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. PAMUKKALE-HİERAPOLİS
  6. /
  7. Arşivlerden çıkan 111 yıllık Antik Tiyatro...

Arşivlerden çıkan 111 yıllık Antik Tiyatro fotoğrafı

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 22 Ekim 2019 Salı - 12:10Güncelleme: 22 Ekim 2019 Salı - 12:10
Arşivlerden çıkan 111 yıllık Antik Tiyatro fotoğrafı

Denizli’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan turizm beldesi Pamukkale ve antik kent Hierapolis’in fotoğrafları uluslararası arşivlerde önemli yer tutuyor. Zaman zaman ulaşabilediklerimizi de sizlerle paylaşıyoruz. İşte bunlardan birisi de bugün tüm ihtişamıyla Pamukkale’ye gelenleri selamlayan Antik Tiyatro’nun 111 yıllık fotoğrafı.

Pamukkale beyaz travertenleri, içindeki Hierapolis Antik kenti, Roma ve Bizans döneminin tarihi yapıları ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ülkemizdeki en önemli uğrak noktalarından birisi. Yöreye gelenler, travertenlerde anı fotoğrafı çekilmeden, Antik Havuz’da kulaç atmadan, Hierapolis Antik Kenti’nin tarihi anlatan kalıntıları ayrılmıyor.

Bugün birçok yapının restorasyonla ayağa kaldırıldığı Hierapolis, bugün olduğu gibi asırlar öncesinde de gezginlerin görmeden dönmediği yerlerden olmuş. Bu ziyaretlerini de fotoğraflayıp günümüze dek uzanan muhteşem bir arşivin oluşmasına katkı yapmışlar. İtalya’dan Amerika’ya birçok ülkenin arşivinde yer alan fotoğraflardan birisinin izine de New York’taki bir kütüphanede rastladık.

Antik Tiyatro’nun yıkık dökük halini gösteren fotoğraf, ABD’nin en büyük 3. kütüphanesi olan ve 1895 yılında kurulan New York Halk Kütüphanesi’nin Billy Rose Theatre Division Bölümünde kayıtlı. Mayıs 1908’de çekilen bu fotoğraf, aynı yılın kasım ayında ünlü Amerikan dergisi National Geographic’de yayımlanmış.

Dergi, yayımladığı fotoğrafla birlikte Hierapolis ve Laodikya’ya yer verdiği yazısında, “Bu anıtların hızlı bir şekilde tahrip edilmesinden korkar ve mevcut koruma durumlarını açıklar” şeklinde bir de nota yer verilmiş.