Yaptığı oyuncaklarla çocuklarla çocukları sevindiriyor – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
13 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  6. /
  7. Yaptığı oyuncaklarla çocuklarla çocukları sevindiriyor

Yaptığı oyuncaklarla çocuklarla çocukları sevindiriyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Temmuz 2023 Perşembe - 14:19Güncelleme: 6 Temmuz 2023 Perşembe - 14:19
Yaptığı oyuncaklarla çocuklarla çocukları sevindiriyor

Denizli’de, tekstil fabrikasının bir bölümüne kurduğu atölyede yaptığı oyuncaklarla çocukları sevindiren iş adamı Erdoğan Kızıl, kentte Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanı elde eden 26 sanatçıdan birisi oldu.

Denizli İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Turhan Veli Akyol, Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı seçilerek, Bakanlık tarafından sanatçı kimliği verilen 26 kişiyi, tek tek ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgiler alıyor. Akyol, bu faaliyetleri çerçevesinde son olarak 27 yıldır tekstil işiyle uğraşan iş insanı Erdoğan Kızıl’ı ziyaret etti.

“SANATÇI KARTINI DUVARA ASANLARDAN DEĞİL”

Fabrikasının bir bölümünde oluşturduğu atölyede tahtadan oyuncaklar yapan Erdoğan’ın sanata yönelik yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler alan Akyol, bu oyuncakları çocuklara ücretsiz olarak ulaştıran sanatçıya teşekkür etti. Akyol, şunları söyledi:

“Erdoğan Kızıl, bizim açımızdan önemli bir sanatçımızdır. Burada yaptığı önemli bir çalışmadır. Bakanlığımızdan sanatçı kartı aldıktan sonra, o kartı ve belgeyi duvara asıp kenara çekilmedi. Kendi köşesine çekilen sanatçılardan değil, sürekli çalışarak mücadele ediyor ve sanatını sürdürüyor. Yakın zamanda vefat eden Hayri Dev ile Beyağaç ilçesinde bulunan sipsi ustamız gibi onlarca sanatçımız bulunuyor. Bunlar yaşlanıyor. Yani bu sanatçımız da oraya doğru evirilecek. Ahilik kültürünün de nasıl devam edebileceğini en somut şekilde gösteren sanatçılarımızdan bir tanesidir.”

Kültürel ve sanat değeri olan mesleklerin gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar yaptıklarını belirten Akyol, “İl Kültür Turizm Müdürlüğü olarak bütün sanatçılarımızla ve bütün meslek erbabımızla somut olan ve somut olmayan kültürel değerlerimize yönelik takibimizi yapıyoruz. Denizli'deki değerlerimize yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunların içerisinde en önemli çalışmalardan bir tanesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile imzalanan protokollerdir. Bunlarla alakalı destek projelerde dahil bu sanatların, kazanımların ve değerlerin devam etmesi yönünde ciddi çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

SANATINI SERGİLEYECEK

Her yıl düzenlenen Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarını Değerlendirme Kurulu tarafından sanatkarlık belgesini almaya hak kazandığını söyleyen Erdoğan Kızıl ise yıllardır emek harcadığı ürünlerini müzede sergilemek istediğini ifade etti.

Çocukları mutlu etmeyi sevdiğini belirten Kızıl, “1980’de 1996 yılına kadar sanatkarlık yaptım. Pandamide ‘zamanımızı boşa geçirmeyelim’ dedik. Çocuklarımız için, gençlerimiz için mesleğin altın bilezik kavramını tekrar hatırlatmak için bu işle uğraşıyorum. Meslek sahibi gençlerin yetişmesine vesile olmak için tahta oyuncak işini hobi olarak yapmaktayım. Okullardan çocuklar davet ediyorum. Fabrikanın bir köşesine atölye oluşturdum. Bu şekilde çocuklarımızın hem teorik hem de pratik öğrenmelerini sağlamak” diye konuştu.

DENİZLİ (İHA)