Ödüllü film ‘Müzikli Bir Hikaye’nin kameramanları Denizli’den – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
9 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  6. /
  7. Ödüllü film ‘Müzikli Bir Hikaye’nin kameramanları...

Ödüllü film ‘Müzikli Bir Hikaye’nin kameramanları Denizli’den

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 1 Haziran 2018 Cuma - 10:34Güncelleme: 1 Haziran 2018 Cuma - 10:35
Ödüllü film ‘Müzikli Bir Hikaye’nin kameramanları Denizli’den

Yönetmen Jale İncekol’un Muş’a bağlı Varto ilçesinin bir mezrasında, İstanbul’dan giden bir öğretmenin dokunduğu çocukların hayatını nasıl değiştirdiği konu eden ‘Müzikli Bir Hikaye’ isimli filmi, Kanada’da ödül kazandı. ‘En İyi Belgesel Film Ödülü’nü kazanan filmin kameramanlığını Denizlili Ozan Akakça ve Mustafa Acar yaptı.

Kanada’nın ikinci büyük kenti Montreal’de mayıs ayında düzenlenen Türk Filmleri Festivali’nden sevindiren bir haber ulaştı Denizli’ye. Yapımcılığını ve yönetmenliği Jale İncekol, kameramanlığını Ozan Akakça ve Mustafa Acar, kurgusunu Kadir Kandemir’in yaptığı ‘Müzikli Bir Hikaye’ filmi, Motreal Türk Filmleri Festivali’nde En İyi Belgesel Film Ödülü’nü kazandı.

Ödüllü filmin konu olan hayatlar Denizli’ye kilometrelerce uzakta olsa da Denizlililer hikayeye çok da yabancı değil. Genç bir müzik öğretmeninin görev aldığı Varto'daki Hamurpet Ortaokulu'nda tahta, leğen ve bidonlarla müzik yapmaya çalışan öğrencileri eğiterek başlattığı hikayeden etkilenen yönetmen Jale İncekol, Denizli Soroptimist Kulübü’nün de desteğiyle belgesel filmi çekti. Çekimlerde DRT’den Ozan Akakça ve Mustafa Acar kameraman olarak görev aldı. Bu filme konu olan kahramanlar geçen yıl Denizli’ye geldi, film de antik kent Laodikya’da gösterildi.

 

“MÜZİKLİ BİR HİKAYE” NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Motntreal’den en iyi belgesel film ödülüyle dönen yapımın öyküsü nasıl ortaya çıktı? Yönetmen Jale İncekol, onu D20haber.com’a şöyle anlattı:

“Genç öğretmen, İstanbul’da bir kolejde müzik öğretmeni olarak çalışmaktadır. Babasının ısrarı üzerine Muş’un Varto ilçesinde bir mezra okuluna tayinini ister. Büyük tereddütlerle çıktığı yolda kendisiyle beraber pek çok kişinin hayatına dokunup değişmesine neden olur.

Önce müziği sevdirir öğrencilerine. Çocuklar evlerinde annelerinin un eleğinden, hayvan derisinden, çivilerle, tellerle müzik aletleri yapar. Genç öğretmen, notaların birleştirici gücünün yarattığı değişime tanık oldukça hedeflerini büyütmesi gerektiğini görür. Sosyal medyada bir kampanya başlatır ve kısa sürede ülkenin dört bir yanından enstrümanlar gelmeye başlar. Daha sonra ‘11 Köyün Orkestrası’ adını alacak olan 40 kişilik orkestra Türkçe, Kürtçe, İngilizce şarkılar söylemeye başlar.

Sonuç yalnızca çocukların enstrüman çalıp şarkı söylemesi değildir. Bir öğretmenin kurduğu hayal, öğrencilerden ailelere, diğer öğretmenlerden yöneticilere dalga dalga yayılan bir umut ışığına dönüşür.”

“MUCİZEYİ HERKES GÖRSÜN İSTEDİM”

Filmle ilgili görüşlerini de dile getiren İncekol, karamsarlığın günümüz insanının en yaygın karakter özelliklerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, “Zor günlerden geçiyoruz, dünya düzeni giderek çözümsüz sorunlarla yaşamaya mecbur bırakıyor bizi. Pek çoğumuz geleceğe dair bir ışık göremediğimizden yakınıyoruz, mutsuzuz… Böyle olmasından memnun muyuz? Hayır. Peki bu durumu değiştirmek için ne yapıyoruz? ‘Ben bir birey olarak tek başıma ne yapabilirim, neyi değiştirebilirim, o kadarına gücüm yetmez, tek yapmam gereken var olana razı olmak’ diyorsak pek çokları gibi yanılıyoruz. Böyle düşünüyordum ve yapmayı bildiğim bir yolla bunu insanlara anlatmak istedim” dedi.

Filmin kahramanı genç eğitimcinin tek başına çıktığı yolculuktan etkilendiği vurgulayan İncekol, “İstanbul’da, bildiği yaşam biçimini, alışkanlıklarını, ailesini, dostlarını bırakıp, ülkenin bir ucuna, yalnızca öğretmenlik yapmak için değil, dünyayı değiştirmek için gitti, ben tek başıma ne yapabilirim demeden. Yarattığı değişim dalga dalga yayıldı, öğrencilerden, ailelere, diğer öğretmenlerden, yöneticilere, bana, film ekibine… Benim gibi herkes görsün istedim, bir yerlerde, gizlenmiş olsa da umut var, yalnızca birinin elinden tutup gün ışığına çıkaracağı günü bekliyor” diye konuştu.

KATILDIĞI FESTİVALLER

Müzikli Bir Hikaye filmi, yurt içinde ve yurt dışında festivallere katılarak beğeniye sunuldu. Filmin katıldığı festivaller şunlar:

Mainnheim Türk Filmleri Festivali / Gösterim Ekim 2017
Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali / Kapanış Filmi Ekim 2017
Setem (Bak) ve Uluslararası İpek Yolu FF. / En İyi Belgesel Film Aralık 2017
Uluslararası Berlin Film Festivali / Türk Filmleri Kataloğu Şubat 2018
Fransa Clermont Ferrand Uluslararası Kısa FF. / Türk Filmleri Kataloğu Şubat 2018
Ankara Uluslararası FF. / Belgesel Ana yarışma/finalist Nisan 2018
Uluslararası İşçi Filmleri Festivali / Gösterim Mayıs 2018
Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali / Gösterim Mayıs 2018
Montreal Türk Filmleri Festivali / En İyi Belgesel Film Ödülü Mayıs 2018

DAVET EDİLDİĞİ FESTİVALLER

Müzikli Bir Hikaye filmi, önümüzdeki aylarda yen festivallere de katılacak. O festivaller de şöyle:
Shangai Tv and International FF / China Haziran 2018
Jecheon International Music and FF / Korea Ağustos 2018
Cinema in Sneakers IFF / Warsaw Haziran 2018