Denizlili yazar Kemal Yalçın’a Dostluk ve Barış Ödülü – D20Haber
18.04.2024, Perşembe
10 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  6. /
  7. Denizlili yazar Kemal Yalçın’a Dostluk ve...

Denizlili yazar Kemal Yalçın’a Dostluk ve Barış Ödülü

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 26 Kasım 2018 Pazartesi - 21:27Güncelleme: 26 Kasım 2018 Pazartesi - 21:27
Denizlili yazar Kemal Yalçın’a Dostluk ve Barış Ödülü

Denizlili Yazar Kemal Yalçın’a Süryanilerin halk kahramanı Şemun Hanne Haydo ile ilgili yazdığı kitap dolayısıyla “Dostluk ve Barış Ödülü” verildi.

Mardinli olan ve o bölgede yaşayan Süryanilere önderlik eden Şemun Hanne Haydo’nun yaşamını konu alan kitabı kaleme alan Denizlili yazar Kemal Yalçın’ın bu eseri Türkçe, İngilizce, Hollandaca, Almanca ve Süryanice olarak yayınlandı.

“Süryani Halk Kahramanı Şemun Hanne Haydo” adlı kitabın yazarı Yalçın’a bu çalışmasından dolayı Almanya’nın Gronau kentinde düzenlenen törenle Şemun Hanne Haydo Dostluk ve Barış Ödülü verildi.

ÖDÜLÜN VERİLME GEREKÇESİ

Yalçın’a verilen ödülün gerekçesinde, Süryani Halk Kahramanı Şemun Hanne Haydo, Süryaniler ve seyfo adlı kitaplarınızla Süryani tarihinin ve Seyfo gerçeklerinin anlaşılmasına, Süryanilerin acılarının dinmesine, Turabdin’de, Türkiye’de ve dünyada dostluk ve barışın gelişmesine yaptığınız katkılar ve cesaretli çalışmalarınız nedeniyle size bu ödülü vermekten şeref duyarız” denildi.

YALÇIN: ŞEMUN HANNE HAYDO, SÜRYANİ KİMLİĞİNİN BİR PARÇASIDIR

Halen Almanya’nın Bochum kentinde yaşayan, “Emanet Çeyiz” adlı eseriyle 1998 yılında Abdi İpekçi Türkiye Dostluk ve Barış Ödülü’nü ile 1999 yılında Türkiye-Yunanistan Dostluk ve Barış Ödülü’nün sahibi olan Kemal Yalçın, Şemun Hanne Haydo isimli kitabıyla ilgili şunları söyledi:

“Kitaplarımın bu ödüle layık görülmesinden çok mutlu oldum. Türkler için Köroğlu, Pir Sultan, Yörük Ali Efe ne ise, Süryaniler için de Şemun Hanne Haydo odur. Eğer Süryanilerin bir devleti olsaydı Şemun Hanne Haydo başbakan olurdu, cumhurbaşkanı olurdu. Şemun Hanne Haydo, Süryani kimliğinin bir parçasıdır. Her Süryani aynı zamanda kendince Şemun Hanne Haydo’dur. Süryaniler ve Kürtler Şemun Hanne Haydo hakkında yazılmış türkülerle, ezgilerle halay çekerler. Şemun Hanne Haydo, yurtseverliğin, kahramanlığın, cesaretin, adaletin, halk sevgisinin, fedakârlığın, sabrın ve örnek bir liderliğin sembolüdür. Kitabımda Şemun Hanne Haydo’nun hayatını okuyanlar gerçek vatan ve yurt sevgisinin somut bir örneğini göreceklerdir. İnsanlık böyle insanlarla özgürleşmekte, dünya böyle insanlarla yaşanabilir bir dünya haline gelmektedir.

Şemun Hanne Haydo 1888-1894 yıllarında Mardin Amerikan Kolejinde okudu. Süryanice, İngilizce, Almanca, Arapça, Türkçe, Kürtçe ve Osmanlıca biliyordu. Mardin-Midyat Bölgesinde sadece Şemun Hanne Haydo okula gitmişti. Kürt ağalarının ise hiçbir okur yazar değildi.1900-1964 yıllarında Sare ve Basibrin köylerine liderlik yaptı. Başbakan İsmet İnönü, 4 Temmuz 1935’te Basibrin köyüne petrol sondaj işlerini denetlemek için geldiğinde Şemun Hanne Haydo ile görüşmüş, onun düşüncelerini almış ve ona ömür boyu silah taşıma özel izni vermişti.”