Yasa yürürlüğe girdi, son başvuru tarihi 31 Ocak – D20Haber
28.04.2024, Pazar
14 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Yasa yürürlüğe girdi, son başvuru tarihi...

Yasa yürürlüğe girdi, son başvuru tarihi 31 Ocak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Ocak 2024 Cumartesi - 09:14Güncelleme: 20 Ocak 2024 Cumartesi - 09:14
Yasa yürürlüğe girdi, son başvuru tarihi 31 Ocak

Konutlarını turizm amaçlı olarak kiraya vereceklere izin başvurusu uyarısı yapıldı. İzin belgesi almadan kiralama yapanlara 100 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün konuya ilişkin açıklamasında, Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 28 Aralık 2023 tarih ve 32413 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik uyarınca, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esaslarda düzenleme yapıldığı anımsatıldı.

İlgili yasa ve yönetmeliğe göre, konutların tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanması için, kiralamanın hangi amaçla yapıldığına bakılmaksızın (eğitim, sağlık, iş, gezi vs.) Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm amaçlı konut izin belgesi alınması gerektiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Kiralama faaliyetine yeni başlayacak olan mülk sahiplerinin kiralama faaliyetine başlamadan önce konut izin belgesine başvurması gerekmektedir. İzin belgesi almaları durumunda kiralama faaliyeti yapabileceklerdir. Konu ile ilgili başvuru kılavuzuna https://yigm.ktb.gov.tr/TR-362481/konutlarin-turizm-amacli-kiralanmasi-izin-belgesibasvurulari-baslamistir-basvuruya-iliskin-kilavuz adresinden ulaşılabilmektedir.

İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bunulması, izin belgesi sahibinden kiralanan ya da mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan turizm amaçlı konutun üçüncü kişilere kiraya verilmesi gibi durumlarda asgari 100 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır.

İzin belgesine ilişkin başvurular mülk sahipleri tarafından e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecektir. Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik 01.01.2024 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, halihazırda turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunanlar için son başvuru tarihi 31.01.2024’tür.”