Ustalarından Denizli’nin yöresel tatlısı kaşık helvası tarifi – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Ustalarından Denizli’nin yöresel tatlısı kaşık helvası...

Ustalarından Denizli’nin yöresel tatlısı kaşık helvası tarifi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 12 Mart 2022 Cumartesi - 11:37Güncelleme: 12 Mart 2022 Cumartesi - 12:10
Ustalarından Denizli’nin yöresel tatlısı kaşık helvası tarifi

Denizli’nin birçok yöresel lezzeti vardır. Bunlardan birisi de düğün, nişan gibi özel günlerde hazırlanan “kaşık helvası”dır. Kaşık helvasının Kızılcabölüklü ustaları, yöresel tatlının hazırlanışını TRT’nin hazırladığı belgesel programında anlattı.

Orta yaş ve üzerindekiler bu tatlıyı iyi bilir kaşık tatlısını. Ustadan ustaya geçişlerle yüzyıllardır süre gelen Denizli yöresinin tatlısıdır. Düğünlerde, nişanlarda, özel günlerde ve cenaze evinde hazırlanırdı. Ne var ki değişen alışkanlıklar nedeniyle unutulmaya yüz tutan yöresel tatlar arasına girdi.

İşte bu yöresel tadı gelecek kuşaklara taşıma adına TRT belgesele dönüştürdü. Tavas’ın Kızılcabölük Mahallesi’ne gelen ekip, kaşık tatlısının ehil elleri olan yaşlı kadınlardan tarif aldı.

Hazırlanışını anlatırken, ismini kaşıkla dağıtılmasından aldığını söyleyen usta kadınlar, “Susam yağı kullanılırsa rengi güzel düşer. Unu ve yağı iyi olmazsa ne kadar usta olursan ol lezzetli olmaz. eskiden susam yağı kullanılırdı, şimdilerde bulunmayınca mısır özü yağı kullanıyoruz. Yağ ile un bir yerde kavrulur. Şerbeti başka bir yerde kaynar. Kıvamı geldiğinde, kahverengileştiğinde ve kızarmaya başladığında şerbeti dökülür. Kaşık helvası Kızılcabölük'ün kendine has helvasıdır. Başka bir yerde yapılıp dağıtılacak olsa bile buradan usta götürülür”