Türkiye’de doğum hızı düştü, annelere verilen doğum izninin artırılması gündemde – D20Haber
17.06.2024, Pazartesi
23 °C / 40 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Türkiye’de doğum hızı düştü, annelere verilen...

Türkiye’de doğum hızı düştü, annelere verilen doğum izninin artırılması gündemde

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Mayıs 2024 Cumartesi - 11:00Güncelleme: 25 Mayıs 2024 Cumartesi - 11:00
Türkiye’de doğum hızı düştü, annelere verilen doğum izninin artırılması gündemde

Türkiye’de doğurganlık hızının 1,51 çocuğa gerilemesinin ardından yeni tedbirlerin alınması gündemde. Buna göre, annelere verilen 4 aylık doğum izninin 1 yıla çıkarılması ve 2-3 yıl uzaktan çalışma imkanı verilmesi düşünülüyor.

• TIKLAYIN |  Denizli’de tek çocuklu ailelere doğru

Türkiye’de doğurganlık hızının tarihin düşük seviyesi olan 1,51 çocuğa gerilemesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “TÜİK’in 2023 yılı doğum istatistikleri endişe vericidir. Nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altındayız. Bu, açık söylüyorum Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir” ifadelerini kullanmıştı.

T24’de yer alan habere göre, AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısına katılan bir üye, konuyla ilgili söz alarak, arzu edilen nüfus politikasının inşası için mevcut çalışma şartlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Annelere verilen 4 aylık doğum izninin az olduğunu; 1 yıllık izin seçeneği ile 2-3 yıllık uzaktan çalışma imkanının değerlendirilmesini istedi.

Haberin DevamıReklam




Edinilen bilgiye göre; MKYK üyelerinden gelen öneriye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de olumlu yaklaştı. Bu meselenin önemli bir sorun olduğunu belirten Şimşek, “Asla klasik maliye olarak hareket etmeyeceğiz bu konuda. Bize ne düşerse burada varız” dedi.

Başka bir MKYK üyesi ise, çocuk 6 yaşına girene kadar annenin çalışma koşullarını belirleyen bir modelin daha önce hazırlandığını, ancak kanunlaşamadığını hatırlattı. Özel sektörde çalışan annelerin doğum izinleri konusunda, kıdem tazminatı nedeniyle çekince yaşamaları da gündeme geldi. Bu başlığın da devlet eliyle desteklenebileceği ifade edildi.