Yaşam alanları Avrupa’nın kuzeyi ile Güney Kore ve Japonya çevresi olan, Türkiye’de ise çok nadir görülen tundra kazı, göçmen kuşların uğrak yerlerinden olan Denizli’de ortaya çıktı.
En son 4 yıl önce Balıkesir Manyas Kuş Cennetinde görülen tundra kazı (anser serrirostris), bu kez Acıgöl’de kuş gözlemcisi Ahmet Keser tarafından fotoğraflandı. Böylece Denizli’de kayıt altına alınan kuş sayısı türü 325’e yükseldi.
AVCILARA KARŞI ÖNLEM ALINDI
Büyük tarla kazı veya fasulye kazı olarak da isimlendirilen tundra kazının gözlemlenmesi üzerine jandarma ve milli parklara bilgi verildi. Bunun üzerine jandarma ve milli park görevlileri Acıgöl sahasını avcıların kuşa zarar vermemesi için kontrol altına aldı.
KUŞ GÖZLEMCİLERİ TUNDRA KAZINI GÖRÜNTÜLEMEYE GELİYOR
23 Aralık’ta yapılan gözlemin ardından birgün sonra Ankara, Muğla ve İstanbul’dan aralarında araştırma görevlileri ve profesörlerin de bulunduğu kuş gözlemcileri tundra kazı için Acıgöl’e geldi.
Sakarca kazlarına göre daha büyük ve iri olan Tundra kazının boynunun uzun olmasının yanı sıra, diğer belirgin özellikleri ise uzun ve kalın gagası, büyük oranda koyu renkli ve tipik dar turuncu bantları olarak biliniyor. Gaga kökü nadiren dar beyaz ve bacakları turuncu renkli olan bu tür, tundrada ürüyor ve kışları diğer kazlarla kolayca sosyalleştiği tarım arazileri ve sulak alanlarda yaşıyor.
DENİZLİ (İHA)