TBB elektrik zammının iptali için dava açtı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. TBB elektrik zammının iptali için dava...

TBB elektrik zammının iptali için dava açtı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Şubat 2022 Cuma - 17:44Güncelleme: 11 Şubat 2022 Cuma - 18:01
TBB elektrik zammının iptali için dava açtı

Türkiye Barolar Birliği (TBB), elektrik zammıyla ilgili yürütmenin durdurulması için Danıştay’a dava açtı.

Toplumun geniş kesiminde tepkilere yol açan yüksek orandaki elektrik zammıyla ilgili dün 76 baronun ortak açıklamasının ardından bugün de TBB, yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açıldığını duyurdu.

TBB açıklamasında, elektriğin ticari bir mal değil kamusal ve toplumsal bir hizmet olduğu, bu nedenle de yaşam ve tüketici hakkı olarak kamu yararına uygun şekilde tüketiciye sunulması gerektiği vurgulandı.

Elektrik Piyasası Kanunu’nun 1. maddesi ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 1. maddesine göre; elektriğin tüketicilere ve topluma yeterli, kaliteli, sürekli, çevreye uyumlu şekilde ve düşük maliyetli verilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, bu durumun aynı zamanda sosyal hukuk devletinin de bir gereği olduğu ifade edildi.

Zammın Anayasa’ya, mevzuata, evrensel tüketici haklarına, kamu yararına ve sosyal devlet anlayışına tamamen aykırı olduğu da kaydedilerek, “Fahiş elektrik zamları getiren Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali amacıyla Türkiye Barolar Birliği tarafından iptal davası açılmıştır” denildi.