Tavas Kaymakamlığına Avdan’da Danıştay kararı uygulansın dilekçesi – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Tavas Kaymakamlığına Avdan’da Danıştay kararı uygulansın...

Tavas Kaymakamlığına Avdan’da Danıştay kararı uygulansın dilekçesi

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 9 Eylül 2023 Cumartesi - 14:54Güncelleme: 9 Eylül 2023 Cumartesi - 14:54
Tavas Kaymakamlığına Avdan’da Danıştay kararı uygulansın dilekçesi

Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan Mahallesi’ndeki açık kömür işletmeciliği faaliyetinin sonlanması için Danıştay’ın mart ayında verdiği yürütmeyi durdurma kararı şu ana kadar uygulanamadı. Bunun üzerine Tavas Kaymakamlığına bölgedeki çalışmaların durdurulması için dilekçe verildi. Kararın uygulanması için Cumhurbaşkanlığının yazısı olduğunu bildiren Avukat Yağmur Yalçın, şirketin faaliyetinin sonlanması için Denizli Valiliği veya Tavas Kaymakamlığının şirkete bildirimde bulunmasını istediklerini belirtti.

Avdan Mahallesi’nde termik santral kurma girişiminden açık kömür işletmeciliğine uzanan süreç, 2016 yılının ekim ayında başladı. Yenidere Termik Enerji Elektrik Üretim ve Maden AŞ’nin, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Toplantıları’nı başlatmasıyla duyuldu. Avdanlılar ve sivil toplum kuruluşlarının tepkileri, termik santral projesini durdurdu.

Ancak, vazgeçilmedi ve bu kez Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ ile açık kömür işletmeciliğine yönelindi. 13/01/2022 tarih ve 5103 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 3 milyon 764 bin 623 m² alan acele kamulaştırıldı. Sonrasında makineler bölgeye girdi, zeytin ağaçları köklendi, tarım alanlarında kömür kazısı başladı.

 

AVDAN, ESKİ AVDAN DEĞİL

Şirketin geniş bir sahada başlattığı çalışmayla çıkarılan kömürler Muğla - Milas’taki termik santrale taşınırken, Avdan Mahallesi de tarım alanlarını dekar dekar kaybetti. Bu arada, Avdanlılar ve sivil toplum örgütleri mücadeleyi sürdürürken, Danıştay’a yürütmenin durdurulması davası açıldı.

DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU, KARAR UYGULANMIYOR

Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’nin, tarım arazileri ve zeytinlikleri de içine alan bölgede faaliyete geçirdiği “açık kömür işletmeciliği” ile ilgili Danıştay’a açılan davada, 15/03/2023 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verildi. Ancak, bu karar şu ana kadar uygulanmadı.

KAYMAKAMLIĞA DİLEKÇE VERİLDİ

Uygulanmayan kararla ilgili Avdan Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Öztürk, Avukat Yağmur Yalçın, Büyük Menderes İnisiyatifinden Ayşe Hazer, Avdan Muhtarı İlhan Kulaç ve mağdurlardan Osman Kaska, Tavas Kaymakamlığına dilekçe verdi.

Dilekçede; kamulaştırma kararının davaya konu olan taşınmazlar yönünden iptali için Danıştaya açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildiği, yargı kararının Cumhurbaşkanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ile Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’ye tebliğ edildiği anımsatılarak, özetle şöyle denildi:

“Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile yalnız biz davacıların değil, Avdan köyünün tüm sakinlerinin taşınmazları acele kamulaştırmaya konu olmuştur. Avdan köyü sakinleri bu işlemin iptaline ilişkin 30'dan fazla iptal davası ile hukuk mücadelesini sürdürmekte olup, Danıştay tarafından tüm bu davalarda yürütmeyi durdurma kararı verilmiş ve bu kararlar yine işbu idari mercilere tebliğ edilmiştir.

Danıştay tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararlarına rağmen, bu kararlar ne madencilik faaliyetine devam eden müdahil şirket tarafından ne de ilgili idari merci olan
Cumhurbaşkanlığı ve buna bağlı idari kurum olan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmamış, akabinde tarafımızca T.C. Cumhurbaşkanlığı ve MAPEG'e mahkeme
için Bekir Kocalar tarafından 03.08.3023 tarihinde başvuru yapılmıştır.

T.C. Cumhurbaşkanlığı'nca 09.08.2023 tarihinde başvurumuz dikkate alınarak, E-50304368-641.04-170710 sayılı yazısı ile MAPEG'e yargı kararının uygulanması için gerekli işlemelerin yapılması talimatını vermiştir.

Danıştayın yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararının uygulanmadığı her saniye hukuk garabeti yaşanmakta, müvekkilin ve tüm avdan köyü sakinlerinin mülkiyet hakkına tecavüz edilmekte; ilgili madencilik şirketi tarafından zeytinlikler kesilerek doğa katliamı yapılmakta ve ülkemizin güzide tarım arazileri madencilik faaliyeti adı altında kirletilerek geri dönülemez şekilde yok edilmektedir.”

“30 GÜN İÇİNDE UYGULANMASI GEREKİYOR”

Ayrıca, Anayasa'nın 138. Maddesine göre "Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez” denildiği, yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararın 30 gün içinde uygulanması gerektiği de ifade edildi.

“HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK DOĞMAKTADIR”

Danıştay kararının uygulanmamasıyla ilgili idare aleyhine açılacak maddi ve manevi tazminat davasında devlete binecek yükün artacağı, kararı uygulamayan kamu görevlileri hakkında hukuki ve cezai sorumluluk doğacağı kaydedilerek, yürütmeyi durdurmayla ilgili Danıştay kararının ivedilikle uygulanması istendi.

AV. YALÇIN: KARARLA İLGİLİ CUMHURBAŞKANLIĞINCA TALİMAT VERİLDİ

Konuyla ilgili D20HABER.COM’a bilgi veren Avukat Yağmur Yalçın, “T.C. Cumhurbaşkanlığı'nca 09.08.2023 tarihinde başvurumuz dikkate alınarak, E-50304368-641.04-170710 sayılı yazısı ile MAPEG'e yargı kararının uygulanması için gerekli işlemelerin yapılması talimatını vermiştir. Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı ve Cumhurbaşkanlığının bu yazısının uygulanması için Denizli Valiliğinin ve Tavas Kaymakamlığının şirkete çalışmayı durdurun, makinelerinizi geri çekin’ demesi gerekiyor” dedi.