RTÜK Başkanı Şahin açıkladı: Gençlerin %92,3’ü internet kullanıyor – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
14 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. RTÜK Başkanı Şahin açıkladı: Gençlerin %92,3’ü...

RTÜK Başkanı Şahin açıkladı: Gençlerin %92,3’ü internet kullanıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Ocak 2024 Pazartesi - 19:36Güncelleme: 29 Ocak 2024 Pazartesi - 19:39
RTÜK Başkanı Şahin açıkladı: Gençlerin %92,3’ü internet kullanıyor

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, "Gençlerin Medya Kullanımı ve Dijital Okuryazarlık Araştırması" verilerine göre, 10 gençten 4'ünün ekran bağımlılık düzeyinin yüksek olduğunu, gençlerin yüzde 92,3'ünün internet kullandığını, günlük kullanım ortalamasının ise 4 saat 37 dakika olarak belirlendiğini bildirdi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Pamukkale Üniversitesi Kampüsü’nde bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu Sosyal Tesisleri'nde üniversite öğrencilerine "Yeni Medya ve İletişim" konulu seminer verdi.

Medyanın var olan durumu en tarafsız şekilde halka sunma sorumluluğunun olduğunu, medyanın demokrasi ve özgürlüklerin yanında olması gerektiğini belirten Şahin, bununla birlikte medyanın halkın iradesine, milli egemenliğe karşı pozisyonda olmamasının da beklendiğine işaret etti.

Hakkında en fazla dezenformasyon yapılan kurumlardan birinin de RTÜK olduğunu, bu kampanyalara karşı hukuk çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştıklarını anlatan Şahin, yapılan bilimsel çalışmaların yalan bir haberin yaygınlaşma hızının doğrunun hızından kat kat fazla olduğunu gösterdiğini söyledi.

"İNTERNETTE HERKESE AÇIK OLAN VERİLER"

RTÜK'ün Türkiye'de 1250 mecrayı denetleyen bir kurum olduğunu belirten Şahin, gençlerin gelişimlerini ön planda tutan, çıkarlarını gözeten bir tutum izlediklerini ifade etti.

RTÜK'ün "Gençlerin Medya Kullanımı ve Dijital Okuryazarlık Araştırması" ile çok önemli verilerin ortaya konulduğunu aktaran Şahin, 15-21 yaş grubundaki 6 bin 626 kişi ile gerçekleştirilen araştırmada gençlerin yüzde 35,6'sının az, yüzde 35'inin orta ve yüzde 29,4'ünün yüksek dijital okuryazarlık seviyesinde olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Araştırmada ekran bağımlılığına ilişkin verilerin dikkati çektiğini kaydeden Şahin, "Araştırmaya katılanlara ekran bağımlılığına dair bir soru sormuşuz. İzlemiş olduğu saatlerden çıkartarak yüzde 37'sinin çok yüksek, yüzde 26'sının yüksek, yüzde 36'sının ise daha az düzeyde ekran bağımlığı olan genç nüfusundan bahsediyoruz. Bu, örneklendirme üzerinden yapılıyor. Sadece televizyonları düşünmeyin elimizdeki telefonlar ve tabletler de bunun içerisinde" dedi.

 

TV İZLEME SÜRESİ 4,5 SAAT, İNTERNET KULLANIMI 4 SAAT 37 DAKİKA

Bu verilerle araştırmaya katılan her 10 gençten 4'ünün ekran bağımlılık düzeyinin yüksek olduğunun görüldüğünü dile getiren Şahin, televizyon izleme süresinde ise Türkiye genelinde 4 saat 33 dakika olan ortalamanın gençlerde 1 saat 42 dakika olarak hesaplandığını bildirdi.

Şahin, gençlerin yüzde 92,3'ünün internet kullandığını, günlük kullanım ortalamasının ise 4 saat 37 dakika olduğunu belirterek gençlerin yüzde 94,6'sının sosyal medya hesabına sahip olduğunu, profili herkese açık olanların oranının ise yüzde 37 olduğunu kaydetti.

Herkese açık olan veriler arasında isim, fotoğraf ve soyadının ilk sıralarda yer aldığına işaret eden Şahin, okul, yaş, telefon ve adres bilgisini paylaşan kullanıcıların da bulunduğunun tespit edildiğini, kişisel verilerin korunması ve sosyal medyanın güvenli kullanılması açısından bu verinin dikkat çekici