Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye dikkat! – D20Haber
16.03.2025, Pazar
14 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye dikkat!

Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye dikkat!

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 26 Şubat 2025 Çarşamba - 13:35Güncelleme: 26 Şubat 2025 Çarşamba - 13:40
Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye dikkat!

Ramazan ayında oruç tutacak bireylerin uzun süre aç kaldığı ve beslenme düzeninin değiştiğine dikkat çekilerek, dengeli ve sağlıklı beslenebilmenin önemine dikkat çekildi.

Pamukkale Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Diyetisyen Emine Ayvaz, ramazan ayı boyunca sağlık sıkıntısı yaşamamak, üretken ve aktif bir dönem geçirmek, kilo dengesini korumak, zihinsel ve bedensel bütünlük ile oruç tutabilmek için beslenme önerilerinde bulundu.

Ramazan ayında açlık süresinin 13-14 saate çıkmasıyla birlikte günlük beslenme şekli ve öğün sayısının değişmesinin oruç tutan kişide gün boyunca kan şekerinin ve tansiyonun düşmesine neden olacağını belirten Diyetisyen Emine Ayvaz, oruçla birlikte vücut ısısında görülecek düşme nedeniyle üşüme, halsizlik, baş ağrısı yaşanabileceğini, iftara kadar mide asit düzeylerinde artış ve vücut suyunda azalma gözlenebileceğini söyledi.

SAHURDA TÜKETİLECEK BESİNLER

Ramazan ayının sağlıklı geçmesi için yapılması gerekenleri anlatan ve sahur yapmadan oruç tutulmaması uyarısında bulunan Ayvaz, şunları kaydetti:

“Sizi gün boyunca tok tutacak, protein içeriği yüksek ve sıvı ihtiyacınızı karşılayacak seçimler yapın. Sahurda tüketeceğiniz peynir, yumurta, süt-yoğurt grubu ürünler, 1-2 dilim esmer ekmek, çiğ sebzeler, bir porsiyon meyve ve bir miktar ceviz ya da çiğ tahin gün boyunca kan şekeri dengenizin sağlanmasında yardımcı olacaktır. Sahur öğününü yapmadan 20 dakika önce ya da 20 dakika sonrası bol su içilmeli, aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır.”

Haberin DevamıReklam




“İFTARI İKİYE BÖLÜN”

İftarda dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Ayvaz, “Gün boyunca düşen kan şekerini dengeleyebilmek için 1-2 hurma ya da kuru kayısı ile oruç açılmalı, daha sonra bir kepçe çorba ile devam edilmeli, hazmı kolaylaştırmak, mideye aşırı yük bindirmemek adına yemeye 10- 15 dakika ara verilmeli ve daha sonra ana yemeğe geçilmelidir. Yani iftar 2’ye bölünmelidir. Ana yemek de kırmızı/beyaz et, kuru baklagiller, zeytinyağlı sebzeler, salata, yoğurt, 1-2 dilim tahıllı ekmek seçenekler arasında olmalıdır. Yavaş yemeye ve iyi çiğnemeye özen gösterilmelidir” dedi.

“YÜRÜYÜŞ YAPIN, BOL SU İÇİN”

İftar sonrası hafif tempolu yürüyüşler öneren Ayvaz, “Haftada ikiyi geçmeyecek şekilde sütlü tatlı veya meyveli tatlıları ara öğününüze dahil edin. Beslenme düzeninin değişmesi ile oluşabilecek kabızlığı önlemek için lifli ve posası yüksek besinleri menünüze ilave etmeyi unutmayın. Bol sirkeli, sumaklı ve susamlı salatalar bu konuda iyi bir tercih olacaktır. Yeterli sıvı alımını sağlayabilmek adına iftardan sonra her yarım saatte bir bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Çay ve kahveler idrar söktürücü olduğundan vücutta kullanılan suyun atılmasına sebep olur ve ödem yapar. Vitamin- mineral emiliminin engellenmemesi için çay ve kahve tüketiminin yemeklerden 1,5- 2 saat sonra ve az düzeyde olmasına özen gösterin. İftardan bir saat sonra şişkinlik, hazımsızlık sıkıntısı yaşamamak ve gün boyunca yavaşlayan metabolizma hızını yükseltmek ve iftardan sonra yükselen insülin hormonunuzu düşürmek adına 45 dakikalık hafif tempolu yürüyüşler yapın” diye konuştu.