Prof Dr Karahan’dan su kaynağı Gökpınar’ı katletmeye devam edecek miyiz sorusu – D20Haber
13.11.2024, Çarşamba
8 °C / 22 °C Denizli Hava Durumu
d20haber.com
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Prof Dr Karahan’dan su kaynağı Gökpınar’ı...

Prof Dr Karahan’dan su kaynağı Gökpınar’ı katletmeye devam edecek miyiz sorusu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Ekim 2024 Cuma - 12:45Güncelleme: 25 Ekim 2024 Cuma - 12:45
Prof Dr Karahan’dan su kaynağı Gökpınar’ı katletmeye devam edecek miyiz sorusu

Denizli kent merkezindeki su sıkıntısı ve Akbaş Barajı’ndan su alınamaması gündemdeki yerini korurken, su kaynaklarıyla ilgili çalışmalarıyla tanınan Prof Dr Halil Karahan, Gökpınar Barajı’nın fotoğrafını paylaşıp, “yanı başımızdaki su kaynağı ve güzelliği göz göre göre katletmeye devam edecek miyiz?” diye sordu

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Anabilim Dalındaki öğretim üyeliğinin ardından kısa süreli olarak Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinde (DESKİ) görev alan Prof Dr Halil Karahan, en önemli su kaynaklarından Gökpınar Barajı’nın hoyratça kullanımına dikkati çeken paylaşımda bulundu.

“GELECEĞİ TÜKETMEYE DEVAM EDECEK MİYİZ?”

Prof Dr Karahan, Denizli Düşünce Kulübü sayfasında yaptığı paylaşımda “Yanı başımızdaki bu su kaynağını ve güzelliği göz göre göre katletmeye, arkasından da onlarca kilometre uzaklardan su aramaya ve yeraltı suyundan büyük bedeller ödeyerek geleceği tüketmeye devam edecek miyiz? Soru tüm Denizli’ye” ifadelerini kullandı.

“SU İHTİYACI AKBAŞ BARAJI’NIN 3 KATI”

Prof Dr Karahan, bir başka paylaşımında kentin su ihtiyacına değinerek, mevcut durumda yıllık içme suyu ihtiyacının Akbaş barajının toplam depolama kapasitesinin üç katından daha fazla olduğuna dikkate çekti. Prof Dr Karahan, şöyle dedi:

“Üstelik doluluk oranı son yıllarda % 40-50 arasında. Ayrıca, tüm suyu içme suyuna ayrılmıyor, sulama suyu ihtiyacı da var. Yıllardır bunu her platformda yazıyorum ve açıklıyorum. Denizli’nin içme suyu çok sayıda kaynaktan ve önemli bir bölümü de yeraltı suyundan pompajla karşılanıyor. Büyük miktarlarda enerji bedeli ödeniyor.

Akbaş Barajı pik tüketimlerin olduğu dönemde takviye amaçlı kullanılan bir kaynak. İki ay önce 70 günlük suyun kaldığını yetkililere söyledim. 70 den 60 çıkınca (iki ay=60 gün) 10 kaldığı görüldü!. Yani; dediğim noktaya geldiler. Ancak, ben dediğim yerde değilim artık! Masalı bırakıp, yeni hikayeler yazmak gerekiyor bilimin rehberliğinde! Liyakatli kadrolarla. Hesaba, kitaba, öngörüye değer vermeyen toplumlar yaşayarak öğrenirler.”

d20haber.com