Pazarcı esnafı zamları mizahi dille aktarıyor – D20Haber
01.05.2024, Çarşamba
17 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Pazarcı esnafı zamları mizahi dille aktarıyor

Pazarcı esnafı zamları mizahi dille aktarıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Ağustos 2023 Cumartesi - 11:12Güncelleme: 5 Ağustos 2023 Cumartesi - 11:12
Pazarcı esnafı zamları mizahi dille aktarıyor

Enflasyon karşısında eriyen maaşlar milyonları çaresiz bırakırken, semt pazarlarında satış yapan esnaf da zam konusunu mizahi dille aktarmaya başladı. Kimi biber tazgahına "kaynana dili gibi acı" diye yazdı, kimi yaptığı indirimi "yumurta zammına erişim engeli geldi" diyerek sundu.

Asgari ücretli maaşının 11 bin 400 lira olmasına, memurlar temmuz artışına sevinemeden zamlarla nasıl baş edeceklerinin hesabını yapıyor. Hayat pahalılığının ateşi geniş kitleleri yakarken, pazarcı esnafı da yaşananlara duyarsız kalmayıp zamlara mizahi bir dille yaklaşım gösterdi.

"KAYNANA DİLİ GİBİ ACI"

Pazarcı esnafının vatandaşa "sizi de anlıyoruz" dercesine tezgahlarındaki fiyat etiketlerinin yanına koyduğu yazıları okuyan vatandaşlar gülümsemeden edemiyor. Pelitlibağ Pazarı’nda satış yapan Mustafa Bostan, zammın acı tarafını sattığı biberin üzerine koyduğu "kaynana dili gibi acı" yazısıyla ifade etti.

Bostan, biber fiyatının yüksekliğini "Biber 25 lira. 25 liraya biber mi olur? Vatandaş nasıl alsın? Bu biberin 10-15 liradan satılıyor olması gerekirdi. O zaman herkes yiyebilirdi. Şimdi parası olan yiyor. Vatandaş gelip 10 liralık biber alıyor" dedi.

"HALDEN ALSAM BU FİYATA SATAMAZDIM"

Bir başka manav patlıcan fiyatlarının yüksekliğine dikkati çekti. Esnaf, "Biz üreticiyiz. Bu patlıcanın haldeki fiyatı 10 lira. Halden alsaydım bu fiyata satamazdım. Maliyetler arttı. Akaryakıt ve işçi maliyetleri çok yüksek" diye konuştu.

"KREDİ KARTI GEÇERLİDİR, GARİBANBANK"

Pazarda yumurta satışı yapan Mustafa Düzgün ise, ürünlerin üzerine "Param yok, çocuğum çok diyene kredi kartı geçerlidir, Garibank", "Dertleriyle başbaşa gezen tavuk" ve "Yumurta zammına erişim engeli geldi" diye yazdı.

Hem sempatik olsun, ilgi çeksin diye bunları yazdığını anlatan Düzgün, "Bu mesajlarla bir anlamda hayat pahalılığına da göndermede bulunmak istedik. İnsanları düşündüğümüz için fiyatları uygun tutmaya çalışıyoruz. Bu kazancımızdan gidiyor. Maliyetler üçe katladı. Marketlere göre daha uygun olsak da fedakarlık gerektiriyor. Kârımızdan fedakarlık yapıyoruz” ifadelerini kullandı.