PAÜ’deki not skandalı meclise taşındı, soru önergesi verildi – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. PAÜ’deki not skandalı meclise taşındı, soru...

PAÜ’deki not skandalı meclise taşındı, soru önergesi verildi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Mart 2024 Pazartesi - 17:59Güncelleme: 25 Mart 2024 Pazartesi - 17:59
PAÜ’deki not skandalı meclise taşındı, soru önergesi verildi

Denizli’deki Pamukkale Üniversitesinde yaşandığı iddia edilen ve yargıya taşınan “not skandalı” ile ilgili bu kez CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı devreye girdi. Halıcı, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verildi.

Pamukkale Üniversitesinde, yabancı öğrencilerin tıp ve diş hekimliği gibi fakültelere usulsüz kaydedildiği iddaları göndemdeki yerini korurken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yanıtlanması için Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı “Bu usulsüzlükleri kim ya da kimler yapmıştır? Bu kişiler kimlerdir ve hangi görevlerde bulunmaktadır? Kapsamlı bir soruşturma neden yapılmıyor?” diye sordu.

CHP’li Halıcı, önergesinde “İddialara göre, yaklaşık 140 yabancı öğrenci, tıp ve diş hekimliği fakültesi gibi bölümler başta olmak üzere üniversitenin çeşitli bölümlerine sınav notları değiştirilerek kaydedilmiştir” dedi.

“ÜNİVERSİTELER ACENTAYA DÖNÜŞTÜ”

Sınav standardı olmadığını kaydeden Halıcı, “Üniversiteler adeta acenteye dönüştü. Denetim yok, kalite yok, sınav standardı yok. Maalesef birçok üniversite sadece parayı baz alarak yabancı öğrenci kaydediyor. Tıp, hukuk gibi önemli ve hatta hayati bölümlere lise mezunu bile olup olmadığı beli olmayan yabancı öğrencileri kaydediyorlar. Yaptıkları sınavlar ise en basit soruları içeriyor. Bizim vatandaşlarımız maddi ve manevi şekilde canını dişine takıp çocuklarını üniversite sınavlarına hazırlarken, gençlerimiz yıllarca emek verirken birileri cebine para koyup gelip en önemli bölümlere kayıt oluyor. Bu şekilde giderse üniversite yapısı tamamen bozulacak, eğitim kurumsal olarak çökecek” ifadelerini kullandı.

SORULAR

Hikmet Yalım Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular ise şöyle:

– Pamukkale Üniversitesinde para karşılığında bazı kişilerin öğrenci olarak kayıt edildiği ve para karşılığı öğrencilerin sınav notlarının değiştirildiği iddiaları doğru mudur?

– Bahsi geçen iddialar doğruysa; bu usulsüzlükleri kim ya da kimler yapmıştır? Bu kişiler kimlerdir ve hangi görevlerde bulunmaktadır?

– Para karşılığında kaç öğrencinin notunun değiştirildiği tespit edilmiştir? Bu öğrenciler kimlerdir ve hangi bölümlerde öğrenim görmektedir? Sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere; hangi tarihlerde bu usulsüzlükler yaşanmıştır?

– Konuyla ilgili olarak Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ve Pamukkale Üniversite yönetimine ilk ne zaman şikayet ve başvuruda bulunulmuştur? Bugüne kadar konuyla ilgili kaç şikayet yapılmıştır? Bunların akıbeti ne olmuştur?

– Konuyla ilgili olarak ne zaman soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmalar hangi kapsamda ve kimler tarafından yürütülmüştür? Bu soruşturmaların akıbetleri nedir?

- Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden bahsi geçen iddialarla ilgili kaç başvuru ve şikayet yapılmıştır? Bu şikayetlerin tarihleri, içerikleri ve akıbetleri ne olmuştur?

– Üniversite yönetimi hakkında açılan bir soruşturma bulunmakta mıdır? Varsa bunun akıbeti; açılmadıysa gerekçesi nedir?

- Bu kadar kapsamlı ve tüm boyutlarıyla incelenmesi gereken bir konu neden dar bir süreç ve sorumluluk alanına sıkıştırılmıştır? Genel bir soruşturma açılmamasının gerekçeleri nelerdir?

- Olay ortaya çıktığından bugüne kadar, bir buçuk yıl gibi bir süre geçmesine rağmen ilgili memurlar dışında yabancı uyruklu öğrenci biriminin bağlı olduğu rektör ve rektör yardımcıları hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı ve YÖK nasıl bir işlem tahsis etmiştir?

- Notları değiştirilerek önce kayıt yapılan sonra kayıtları silinen öğrencilerin yatırdığı harç paraları geri ödenmiş midir? Önce bu öğrenciler yurt dışına çıkma yasağı varken sonra bu öğrencilerin ifadesi alınmadan yurt dışı yasağı niçin kaldırılmıştır?

- Yurt dışından Pamukkale üniversitesine başvuran öğrencilere hangi dernek ve benzeri kurum ve kuruluşlar aracılık etmiştir ve bu kuruluşlar üniversiten hangi üst yöneticilerle görüşmüş ve ilişki kurmuşlardır?