PAÜ’de Maveraünnehir’den Anadolu’ya Çalıştayı – D20Haber
07.05.2024, Salı
13 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. PAÜ’de Maveraünnehir’den Anadolu’ya Çalıştayı

PAÜ’de Maveraünnehir’den Anadolu’ya Çalıştayı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Eylül 2023 Çarşamba - 09:58Güncelleme: 20 Eylül 2023 Çarşamba - 09:58
PAÜ’de Maveraünnehir’den Anadolu’ya Çalıştayı

Denizli’de, Pamukkale Üniversitesinde (PAÜ) düzenlenen ve Türk dünyasını bir araya getiren “Maveraünnehir’den Anadolu’ya Çalıştayı” başladı.

PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesince düzenlenen Maveraünnehir’den Anadolu’ya Tarihin Derin Kökleri ve Tarihçilik Çalıştayı’nın açılış törenine Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Ali Değirmenci, PAÜ Rektörü Prof Dr Ahmet Kutluhan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof Dr Yüksel Özgen, Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Prof Dr Azamat Ziyo, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

KUTLUHAN: ÖZGÜRLÜĞÜN NE OLDUĞUNU ÇOK İYİ BİLMEKTEYİZ

PAÜ Rektörü Prof Dr Kutluhan, açılış konuşmasında, “Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutluyoruz. Tarihte 100 yıl dayanmayan birçok devlet kurulmuş ve yıkılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı Devleti’nin bir nüvesi olarak Anadolu topraklarında tekrar neşvünema bulmuş ve Batı’nın tüm emperyalist güçlerine karşı 100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal önderliğinde çok büyük bir savaş verilerek özgürlüğüne kavuşmuştur. Özgürlüğün ne olduğunu bizler çok iyi bilmekteyiz. Düne kadar esarette olan Türk kardeşlerimiz bugün özgürdürler ve onlarla özgürce birlikte hareket edebiliyoruz, toplantılar düzenleyebiliyoruz. Nice yüzyıllar bu özgürlüğümüz devam edecektir. Maveraünnehir’den Anadolu’ya Çalıştayımızın başta Türkiye Cumhuriyeti ve Özbekistan olmak üzere tüm Türk Cumhuriyetlerine ve dünyaya hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

BEYAZIT: TARİHÇİLİK ALANIN YENİ YAKLAŞIMLAR TARŞILILACAK

PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof Dr Yasemin Beyazıt ise, çalıştayın Türkiye ile Özbekistan arasındaki kültürel ve akademik bağların daha da güçlenmesine katkı sağlayacağını, tarih bilimine katkıda bulunan ve uluslararası alanda tanınmış olan akademisyenleri bir araya getireceğini, Maveraünnehir’den Anadolu’ya uzanan tarihsel bağları ve bu bölgenin tarihçiliğini ele alınacağını, tarihçilik alanında yeni yaklaşımları ve yöntemleri tartışma fırsatı sunacağını vurguladı.

AZAMAT ZİYO, BİRLİKTE BİLİME DİKKATİ ÇEKTİ

Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Prof Dr Azamat Ziyo da, Türk dünyası birlik içinde olduğunda gücünü daha da arttıracağına ve bunu birlikte bilim yaparak daha da güzel yerlere taşınabileceğini söyledi.

DEĞİRMENCİ: TARİH KONUŞULACAK EN DOĞRU LOKASYON DENİZLİ

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Ali Değirmenci de, Türklerin Malazgirt Zaferi ile beraber Anadolu’yu vatan kıldığını, Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan çok daha önce Türklerin Denizli’ye geldiğini, dolayısıyla Özbekistan ile Türkiye arasında tarih konuşulacak en doğru lokasyonlardan birinin Denizli olduğunu belirtti.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük vizyonundan ilham alarak Türk dünyası ile ilgili çalışmalara destek verdiklerini ifade etti.