PAÜ İktisadi İşletmesi 1 firmadan 850 bin TL’lik simit, poğaça almış – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. PAÜ İktisadi İşletmesi 1 firmadan 850...

PAÜ İktisadi İşletmesi 1 firmadan 850 bin TL’lik simit, poğaça almış

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 1 Ekim 2021 Cuma - 09:40Güncelleme: 1 Ekim 2021 Cuma - 12:50
PAÜ İktisadi İşletmesi 1 firmadan 850 bin TL’lik simit, poğaça almış

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesi'nin, “açık ihale” ve “çerçeve anlaşması” yapmadan bir firmadan geçen yıl 850 bin liralık simit, poğaça ve benzeri unlu mamuller aldığı ortaya çıktı. Ayrıca, rektörlük makamında kullanılan 2 aracın iktisadi işletme kaynaklarından alındığını, özel kalemde görevli 3 personelin maaş ödemesinin buradan yapıldığını belirleyen Sayıştay denetçileri, “Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesinin gelir ve kaynaklarından bu amaçlarla harcama yapılmasında mevzuata uygunluk bulunmadığı” değerlendirmesini yaptı.

PAÜ Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesi 2020 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda yer alan bilgilere göre, 2006 yılında kurulan işletmede tam zamanlı 131 personel, kısmi zamanlı 115 öğrenci olmak üzere toplam 246 kişi çalışıyor. İktisadi işletme, 2020 mali yılını da 908 bin 665 net kar ile kapattı.

KIDEM TAZMİNATI KARŞILIĞI YOK

Raporun, bulgular bölümünde de iktisadi işletmenin harcamalarıyla ilgili saptanan olumsuzluklara yer verildi. Bunlardan birisinde, “Mali tablolarının incelenmesi sonucu işçiler için kıdem tazminatı karşılığı ayrılmadığı görülmüştür” denildi.

5,5 MİLYON LİRALIK ALIM

Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesinin 2020 yılı içinde çoğunluğu gıda olmak üzere yaklaşık 5,5 milyon liralık mal alımında bulunduğuna, bu ürünlerin birbirine benzer, süreklilik arz eden, çoğunluğu önceden öngörülebilen ve yıl boyunca alım tutarı yaklaşık olarak belirlenebilecek gıda ürünlerinden oluştuğuna dikkat çekilerek, işletmenin bu durumu göz önünde bulundurarak alımlarını başta açık ihale olmak üzere Kamu İhale Kanunu’ndaki usullere göre yapması gerektiği vurgulandı.

SİMİT, POĞAÇA, ET VE GIDA ÜRÜNLERİ ALIMI

Alımlarda doğrudan temin tercihinde bulunulmasına da değinilerek, “Örneğin 2020 yılı içinde tek bir firmadan yaklaşık 850 bin TL civarında simit, poğaça vs. gibi unlu mamul, diğer bir firmadan yaklaşık 370 bin TL dolaylarında et ürünleri ve yine diğer bir firmadan 300 bin TL civarında atıştırmalık gıda ürünü alımı doğrudan satın alınarak temin edilmiştir” değerlendirmesi yapıldı.

Sürekli ihtiyaçların karşılanmasında “çerçeve anlaşmasının” da bir yöntem olduğuna işaret edilen raporda, çerçeve anlaşma ihalesine konu olabilecek mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ile belirlendiği, yönetmeliğin birinci maddesi ile her türlü gıda alımının çerçeve anlaşma yapılarak temin edilmesine olanak sağlandığı belirtildi.

REKTÖRLÜK MAKAMINA ARAÇ ALIMI, AĞIRLAMA HARCAMALARI

Raporun, “Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesinde Yapılan Harcamaların Bir Kısmının Tesisin Kuruluş Amacının Dışında Olması” başlıklı bölümünde ise, rektörlüğe alınan araçlar ile personel maaş ödemelerine değiniliyor. “Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesinde yapılan denetim ve incelemelerde, faaliyet alanı dışında bazı harcamaların olduğu görülmüştür” ifadelerine yer verilen bu bölümde, konuyla ilgili şu saptamalar yapılmakta:

“Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesinde yapılan denetim ve incelemelerde, rektörlük makamında kullanılan iki aracın işletme bütçesinden satın alınmış olduğu ve tüm masraflarının karşılandığı, makam için temsil, ağırlama harcamaları yapıldığı, özel kalemde çalışan üç personelin maaşının iktisadi işletmeden ödendiği görülmüştür.

Üniversite özel bütçesinden sosyal tesisler için bir harcama yapılmaması gerektiği gibi, sosyal tesis bünyesinden de özel bütçeden yapılması gereken bir harcama yapılmamalıdır. Zaten idarenin taşıt, temsil, ağırlama, personel gibi ihtiyaçlarına ilişkin harcamalar ilgili kanunlarına göre belli şartlar ve limitler dahilinde sağlanmakta olup, Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesinin gelir ve kaynaklarından bu amaçlarla harcama yapılmasında mevzuata uyarlık bulunmadığı değerlendirilmektedir.”