Mega proje diye başlandı, çürümeye terk edildi – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Mega proje diye başlandı, çürümeye terk...

Mega proje diye başlandı, çürümeye terk edildi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Temmuz 2022 Cuma - 16:47Güncelleme: 23 Temmuz 2022 Cumartesi - 11:25
Mega proje diye başlandı, çürümeye terk edildi

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde 4,5 yıl önce temeli atılan ve dönemin Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin tarafından ilçenin çehresini değiştirecek “mega proje” olarak lanse edilen “Kültür Sanat ve Yaşam Merkezi” çürümeye terk edildi.

Pamukkale’nin AK Partili Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin’in, kendi döneminin en önemli projelerinden birisi olarak gösterdiği Pamukkale Kültür Sanat ve Yaşam Merkezi’nin ihalesi 29 Kasım 2017'de yapılmış, 22 Ocak 2018'de temeli atılmış, inşaatın da 330 günde bitirileceği açıklanmıştı.

 

AK PARTİLİ İLK BAŞKAN BAŞLATTI, HALEFİ DEVAM ETTİRMEDİ

Bağbaşı Mahallesi Vatan Bulvarı’ndaki Pamukkale Kültür Sanat ve Yaşam Merkezi’nin temel atma töreninde konuşan dönemin AK Partili Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, “Vizyon projelerimizden biri olan Bağbaşı Kültür Sanat ve Yaşam Merkezi’miz için sembolik temel atma töreni yapıyoruz. Önemli olanın bir an önce bitirilerek, halkımızın hizmetine sunmak olduğunun bilincindeyiz” demişti.

Ancak, Gürlesin partisi tarafından yeniden belediye başkanlığına aday gösterilmedi. Aday gösterilen ve seçimin kazananı olan AK Partili Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, selefinden kalan projeyi devam ettirmedi.

GİDERAYAK 8 MİLYON LİRALIK ÖDEME

Gürlesin’in kendi döneminde hizmete açmayı hedeflediği bu yatırım için proje bitmemesine rağmen yüklenici firmaya alacaklarının büyük bölümünün ödendiği ortaya çıktı. Borç içindeki Pamukkale Belediyesinin seçim döneminde müteahhit firmaya 8 milyon liralık ödeme yaptığı ortaya çıktı. Yüklenici firmaya yapılan toplam ödemenin 45 milyon lirayı bulduğu öne sürüldü.

Müteahhit firma inşaatı tamamlamadan ödemeleri alarak işi bıraktı. Daha sonra göreve gelen Örki, olayın sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

İnşaatın tamamlanması için yeniden ihale yapıldı. Fakat ikinci ihaleyi alan firma da kısa süre çalışma yaptıktan sonra alanı terk etti.

ÇOBANOĞLU: YANDAŞLAR ZENGİN EDİLDİ

İYİ Parti Pamukkale İlçe Başkanı Mustafa Çobanoğlu, kaderine terk edilen tesisle ilgili “Bugünkü şartlarda ihale bedeli 55 milyon liranın çok çok üstünde. Yüklenici firmaya işi bitirmesi için 330 gün süre verildi ama firma işi tamamlamadan kaçtı. Seçim döneminde yangından mal kaçırır gibi firmaya 8 milyon liralık ödeme yapıldı. Böylece firmaya hak edişten önce ödeme yapılmış oldu. Sonra müteahhit kaçtı. O paralar da geri alınamadı. Bu proje ile yandaşlar zengin edildi. Yapılan fazla ödemeler Sayıştay raporlarında da mevcut” açıklamasını yaptı.

Projenin durumunu takip ettiklerini belirten Çobanoğlu, “İYİ Parti ve CHP’li meclis üyeleri projenin akıbetine ilişkin defalarca yazılı önerge verdi. Fakat sorularına yanıt verilmedi. Bu proje yandaş müteahhide peşkeş çekilen, daha sonra çürümeye terk edilen dönemin mega projelerinden sadece bir tanesidir. Müteahhide yapmış olduğu için kat be kat üzerinde ödeme yapılmasına rağmen inşaat tamamlanmamıştır. Yarım kalan inşaatla ilgili mevcut başkanın aldığı hiçbir önlem yoktur. Yapı tamamen terk edilmiş durumdadır. Yapının içinde ve dışındaki malzemeler savunmasız. Hırsız ve hurdacıların insafına kalmış durumda” dedi.

Mega projenin metruk bir biraya döndüğünü belirten Çobanoğlu, “Yapı içinde ve çevresinde güvenlik önlemi bulunmuyor. Mahalleli sadece yolunu kısaltmak amacıyla geçerken bile zorlanıyor, kaza tehlikesi yaşıyor. Elektrik kabloları ortalıkta, beton merdivenleri otlar bürümüş durumda. Vatandaşın vergileriyle yapılan bu binanın birkaç yandaşı zengin etmek dışında mahalleye ve mahalle sakinlerine maalesef hiçbir faydası bulunmuyor. İnşaat alanını gezdim. Bütün malzemeler hurdaya bırakılmış durumda. İçinde sarhoşların, köpeklerin gezdiği metruk bir binaya dönmüş. Mahalle halkının geçerken bile tedirgin olduğu, tehlike arz eden bir yapı haline gelmiş durumda” diye konuştu.

İÇİNDE NELER OLACAKTI?

Toplamda 10 bin 872 metrekare alanda uygulanacak projede kültür merkezi, sinema salonları, kreş eğitim merkezi, bilgi evi, spor merkezi, oyun alanları, yeşil alan, spor alanları, oturma ve dinlenme bölümleri, su bahçeleri, alışveriş alanları 800 kişilik konferans salonları, fuaye ve sergi alanından oluşacaktı.