AK Partili Başkan Örki’den selefi Gürlesin’e borç göndermesi – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. AK Partili Başkan Örki’den selefi Gürlesin’e...

AK Partili Başkan Örki’den selefi Gürlesin’e borç göndermesi

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 9 Ekim 2023 Pazartesi - 22:44Güncelleme: 9 Ekim 2023 Pazartesi - 22:48
AK Partili Başkan Örki’den selefi Gürlesin’e borç göndermesi

Pamukkale Belediyesinin 2024 yılı bütçesi görüşmelerinde AK Partili Başkan Avni Örki, selefi yine AK Partili Hüseyin Gürlesin’e borç üzerinden yüklendi. Kendi döneminde mali açıdan destan yazıldığını savunan Örki, kendisinden önceki döneme ilişkin "İlk başladığımızda, 2019 yılına geldiğimizde bankalara olan borçlar, piyasaya olan borçlar, İller Bankasına olan borçlar; hepsini toplayın gelire oranladığımızda gelirimizin 2,5 katı borç stoğuyla karşı karşıyaydık” ifadelerini kullandı.

Pamukkale Belediyesinin 2024 yılı 1 milyar 650 milyon lira olarak belirlendi. Bütçenin 1 milyar 325 milyon lirası belediye gelirlerinden karşılanması öngörülürken, 325 milyon lira da borçlanmaya gidilecek.

CHP’Lİ YALÇIN: 650 MİLYON LİRA BORÇ VAR, 325 MİLYON LİRA DAHA BORÇLANILACAK

Bütçe tasarısının görüşülmesi sırasında söz alan CHP’li Işık Yalçın, belediye borçları ve borçlanma üzerinden eleştirilerde bulundu. Yalçın, "Gelirler kaleminde 28 milyon lira para cezası gelirine yer verilmiş. 2024 yılı ceza yılı olacakmış gibi sanki. O kadar yüksek bir rakam öngörülmüş. Ayrıca araç kiraları için 38 milyon lira konulmuş. İhaleyle kiralamaya gidiyoruz. Çöp kamyonlarını kendimiz aldık ama biraz da binek türü araçlarda kendi öz malımızı edinsek. Personel giderleri şirkete aktarılan 330 milyon lira. Bu da neredeyse bütçenin 4'te biri. Bugüne kadar olan kredi borcumuz 560 milyon lira, artı 325 milyon lira da bütçede borçlanma öngörüyoruz. Muhtelif borçlarla birlikte güncel 650 milyon lira borcumuz var. Biz bu borcun ve ilave 325 milyon lira borcun altından nasıl kalkacağız? Üç mahallenin üstyapısını Büyükşehire verdik, bunun için 200 milyon lira bütçe ayırmışız. Sürekli borçlanmayla gidiyoruz" dedi.

İYİ PARTİLİ KÖSE, ARAÇ BAKIM PARKI KURULMASINI ÖNERDİ

İYİ Parti Grup Başkanvekili İlmi Köse de yüksek miktardaki araç bakım giderlerine değinerek, bakım giderlerinin önüne geçilmesi için bir ekip, bakım parkı kurulmasının uygun olacağını söyledi.

ÖRKİ, ELEŞTİRİLERİ YANITLADI, BÜTÇEYİ SAVUNDU

Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, eleştirileri yanıtlarken, "Göreve geldiğimiz günden bu yana şöyle bir baktığımda kendimizi çok daha güvende hissettiğimiz, geleceğe emin şekilde baktığımız, birçok güzel hizmet ve yatırıma imza atabileceğimiz bir bütçemiz oldu" diye konuştu. Örki’nin bütçe konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

"BÜTÇEYİ 6,18 KAT ARTIRDIK"

•Her bir vatandaşın gönlüne dokunmaya çalıştığımız bir bütçe oldu. 2024 yılı Pamukkalemiz için dolu dolu geçecek bir yıl olacak. Bütçenin detaylarını anlattığımda hangi badireleri atlatmış olduğumuzu göreceğiz. Geldiğimiz yıl, 2019 yılında gider bütçemizi 267 milyon lira olarak belirlemişiz. 2024 yılı bütçesini 1 milyar 650 milyon lira getirdik. 6,18'lik artış yapmaktan söz ediyoruz. 2023 yılı bütçenin 9 aylık kısmına baktığımızda 756 milyon liralık gider sözkonusu. Bu da bütçeye bakıldığında yüzde 60'a tekabül ediyor.

"KÜLTÜR MERKEZİ’NE KILÇIKSIZ 150 MİLYON LİRA HİBE SAĞLANDI"

•2024 yılında Kültür Merkezinde 150 milyon liralık yatırım ki, sadece 150 milyon lira değil, bu böyle kaldı akıllarda ama 150 milyon lira bizim bulduğumuz hibenin kılçıksız hali. Bunun üzerinden, 150 milyon liranın üzerine bakanlıktan artı KDV'sini alacağız. Yine aynı yerden iş artışı fiyat farkı karşılığında yine katkılar alacağız. Hedefimiz 150 milyonda kalmak değil 200 milyon lira.

"YOLLARA 200 MİLYON LİRA AYIRDIK"

•Yollarla ilgili önümüzdeki yıl için 200 milyon lira ödenek ayırdık ama büyükşehirle yaptığımız anlaşmanın ödemesine önümüzdeki yıl başlamayacağız. 200 milyon lirayı üstyapı için ayrılmış ödenek olarak görmeyin. Biz o 200 milyon lira ile farklı yerlerdeki ihtiyaçları karşılamış olacağız. Kaldı ki 5 yılda ödeyeceğiz. Toplamda doğrudan doğruya yatırımları ifade eden 560 milyon liraya yakın harcamadan bahsediyoruz.

"500 BİN M² YEŞİL ALAN VARDI, 1,4 MİLYON M² OLDU"

•2019 yılında Pamukkale'de yeşil alan 500 bin metrekareydi. Yıl 2023 yeşil alan miktarımız 1 milyon 400 bin metrekare oldu.Her yıl üst üste zor şartlara rağmen yeni parklar ortaya koydular. Bir yıl içerisinde 24 yeni park olmuş. Mevcut parklarımızın bakımı, yeni oyun parklarının alınması ve peyzaj düzenlemeleri için 77 milyon liralık bütçe koyuyoruz.

ARAÇ BAKIMINA 20 MİLYON LİRA

•Araç bakımı için 20 milyon lira ayırmışız. Kendi bakım istasyonumuzu mu kursak? Bizim esas maliyetimiz yedek parça. İşçilik maliyetleri çok az kısmını kapsıyor. Malın sahibi olunduğunda avantaj gibi dezavantajları da görülüyor. Beş yıl sonunda araçlar arıza yapmaya başlar. Ne olur o vakit geldiğinde? Meclis toplanır ‘tamir ve bakımla mı uğraşalım, yoksa yenileyelim mi’ deriz. İnanıyorum ki, hep birlikte yenileyelim kararı çıkar.

"SEÇİME GİDİYORUZ PERSONEL SAYISINI 2 KATINA ÇIKARSAK KİMSE BİR ŞEY DİYEMEZ"

•Personel gideri 330 milyon lira. Belediyenin personel gideri buradan karşılanmakta. 1 milyar 650 milyon liralık bütçeyle geldik. Bunun 330 milyon lirası personel gideri. Yani 800 milyon lirası değil. Ki bütçesinin yarısını personel giderine ayıran belediyeler olduğunu göreceğiz. Personel giderimiz bütçenin yüzde 20'sini oluşturuyor. Peki, şunu söylesek: Seçime gidiyoruz, daha çok personel alalım, daha çok insanı mutlu edelim. Yüzde 20'yi yüzde 40'a taşıma yetkimiz var. Kimse bir şey diyemez. Bugünkü personel sayısını 2 katına çıkarma imkanımız var. Ama öyle yapmıyoruz.

PARA CEZASI GELİRLERİ

•28 milyon lira para cezası beklentisi… İdari para cezaları, zabıtanın uyguladığı para cezaları, kaçak yapı cezaları ile geçmiş yıllardan devreden cezaların toplamıdır. Ama bu para tahsil olmuyor. 2014 yılından bu yana devreden para cezaları var. Yani 2024 yılında 28 milyon lira para cezası keseceğiz diye bir şey yok. 28 milyonun 20 milyonu devreden rakam olacaktır.

GÜRLESİN’E" BORÇLU BELEDİYE DEVRETTİ" GÖNDERMESİ

•Mali tablolar açısından destan yazdık diyebiliyorum. İddialı bir şey söylüyorum. İlk başladığımızda, 2019 yılına geldiğimizde bankalara olan borçlar, piyasaya olan borçlar, İller Bankasına olan borçlar; hepsini toplayın gelire oranladığımızda gelirimizin 2,5 katı borç stoğuyla karşı karşıyaydık. Zorlandığımız dönem oydu, çok zorlandık.

•Hemen o sene de bitiremedik. Zorluklar devam etti. Bu 2,5 katlık borç stoğunu azalttık, bugün 2023 gelir bütçesine oranladığımızda 0,6'sına tekabül ediyor. İki buçuk katından 6,6'ya geldik. Bu akıllı yönetimle, iyi niyetle, samimiyetle, tasarruf edilmekle geldi. Bir taraftan da bir sürü yatırım yaptık.

•2024 için ne olacak? Bir rakam koyduk. 325 milyon lira borçlanmak koyduk. İhtiyatlı davranalım dedik. İller Bankasından gelen aylık katkı payının 70 milyon bandına taşındığını görüyoruz. Esas beklentimiz 90 milyon lira. Bu geldiğinde hiç borçlanmaya gerek kalmaksızın 1 milyon 650 milyon liralık bütçeyi çıkarmış oluyoruz. 20214 yılında belediyemizin gelirlerini artırarak borç stoğunu 0,3 bandına çekmek.

325 MİLYON LİRA BORÇLANILACAK

Konuşmaların ardından 1 milyar 650 milyon lira olarak sunulan 2024 yılı bütçesi AK Parti ve MHP’li 21 üyenin evet oyuyla kabul edildi. CHP ve İYİ Partili 13 üye ise bütçeye hayır oyu verdi. Bütçenin 1 milyar 325 milyon lirası belediye gelirlerinden, 325 milyon lirası borçlanılarak karşılanacak