Ölçü ve tartı aletleri için muayene uyarısı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Ölçü ve tartı aletleri için muayene...

Ölçü ve tartı aletleri için muayene uyarısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Ocak 2023 Cuma - 14:09Güncelleme: 6 Ocak 2023 Cuma - 14:09
Ölçü ve tartı aletleri için muayene uyarısı

Denizli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, ölçü ve tartı aletlerinin periyodik muayeneleri için uyarıda bulundu.

Denizli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünün açıklamasında, yasa gereği ölçü ve tartı aletlerinin iki yılda bir muayene ettirilerek damgalanmasının zorunlu olduğu, 2023 yılı için 1 Ocak’ta başlayan muayene süresinin 28 Şubat’ta sona ereceği anımsatıldı.

Ölçü aletinin türüne göre başvuru yapılacak kurum ve kuruluşlar şöyle:

- Akaryakıt istasyonlarında kullanılmakta olan akaryakıt, LPG ve adblue sayaçları, sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) ölçme sistemleri, kütle setleri, tartım kapasitesi 2000 kilogramın üzerinde olan III. ve IV. Sınıf otomatik olmayan tartı aletleri, 5 kilogramdan yukarı kütle ölçüleri, motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazlar, trafikte kullanılan hız ihlal tespit donanımı-ortalama hız ölçüm donanımları (HİTD ve OHÖD) cihazlar ile diğer tartı aletleri (aks kantarları, demiryolu sarnıçlı vagon vb.) periyodik muayene başvuruları elektronik ortamda https://basvuruportal.tse.gov.tr adresli başvuru portalı üzerinden Türk Standartları Enstitüsü (TSE)'ye yapılacak.

- Açık veya kapalı pazar yerlerinde kullanılan ve tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan III. ve IV. sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri, yay ve elektronik tertibatı bulunmayan maksimum kapasitesi 2000 kg ve altında olan mekanik tartı aletlerinden masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar ve ibreli terazilerin, akıcı maddeler için hacim ölçüleri, kuru taneli maddeler için hacim ölçüleri, 5 kilograma kadar olan hassas olmayan kütle ölçüleri için periyodik muayene müracaatları bağlı bulundukları grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurluğunca gerçekleştirilecek.

- Otomatik tartı aletleri, I. ve II. sınıf otomatik olmayan tartı aletleri (eczane/kuyumcu ve laboratuvarlarda kullanılan tartı aletleri), tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan III. ve IV. sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri (belediyelerce muayenesi yapılacak olan açık veya kapalı pazaryerlerinde kullanılan tartı aletleri hariç, bakkal, kasap, manav, kargo şirketleri gibi işyerlerindeki tartı aletleri), egzoz gazı emisyon cihazları, ısı sayaçları, taksimetreler ve takografların periyodik muayene müracaatları ise belgelendirilmiş yetkili muayene servislerince yapılacak.

- Elektrik, su ve gaz sayaçları ve naklimetre periyodik muayeneleri 10 yılda bir yapılmakta olup, İl Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne başvuru yapılacak.