Mimarlar Odası Denizli Şubesinden arsa satışı açıklaması – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Mimarlar Odası Denizli Şubesinden arsa satışı...

Mimarlar Odası Denizli Şubesinden arsa satışı açıklaması

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Haziran 2023 Pazartesi - 14:30Güncelleme: 5 Haziran 2023 Pazartesi - 14:30
Mimarlar Odası Denizli Şubesinden arsa satışı açıklaması

Mimarlar odası Denizli Şubesi, Merkezefendi Belediyesince satışa çıkarılacak Şemikler Mahallesi’ndeki arsayla ilgili, “kamu yararı, planlama ilkeleri ve meslek etiği çerçevesinde sorgulamasını yapacağız” açıklamasında bulunuldu.

Merkezefendi Belediye Meclisi 2 haziran Cuma günü yaptığı toplantıda, Şemikler Mahallesi’nde bulunan ve mülkiyeti Merkezefendi Belediyesine ait olan 8 bin 80 m² arsanın satışıyla ilgili bir karar aldı.

Daha önce Denizli Büyükşehir Belediyesinin konut alanı olarak ayrılan Çakmak Mahallesi’ndeki arsaların satışıyla ilgili hukuki süreç başlatan Mimarlar Odası Denizli Şubesi, aynı hassasiyetin Merkezefendi Belediyesinin arsa satışıyla ilgili de gösterileceğini belirtti. Konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

“Mimarlar Odası olarak, sağlıklı ve güvenli yaşam çevreleri için belediyelerin icraatlarını takip etmeye devam ediyoruz. Bu çalışmalarımızı, siyasi malzeme haline getirmeden, siyasi söylemlerle bulandırmadan kentimizde yaptıkları uygulamaları gözlemleyerek sürdürüyoruz.

Denizli Büyükşehir Belediyesinin satışa çıkardığı gecekondu önleme bölgesi şerhli 50 bin m²'lik parseller ile ilgili olarak sergilediğimiz hassasiyeti, Merkezefendi Belediyesinin satışa çıkardığı konut ve ticari alan fonksiyonlu parseller için de göstereceğiz. Planlama ilkeleri ve kamu yararı doğrultusunda bu parselleri değerlendireceğiz. Gerekirse hukuki yollara başvuracağız. Ancak öncelikle meclis üyelerini duyarlılığa ve kamu yararını korumak üzere davranmaya davet ediyoruz.

Denizli Büyükşehir Belediyesi ile yaşanan dava konusu parseller, gecekondu önleme bölgesi olarak ilan edilmiş bir alandı ve belediyeye bu şartla bırakılmıştı. Mimarlar Odası Denizli Şubesi olarak, kiraların arttığı bir dönemde dar gelirliye konut sağlamak amacıyla kullanılması gerektiği düşüncesiyle dava açtık. Ancak mahkeme, kamu yararına kurulmuş bir örgüt olan Mimarlar Odası Denizli Şubesinin ehliyetsiz olduğuna karar verdi. Danıştay, bu davada yerel mahkemenin kararını onayladı.

Bugün de Merkezefendi Belediyesi sınırlarındaki parsellerin satışı gündemde. Konut ve ticari alan olarak planlanmış bu parseller, elbetteki belediyenin mülküdür ve kamu yararı doğrultusunda kullanılmalıdır. Kiraların arttığı bir dönemde sosyal belediyecilik anlayışıyla ihtiyacı olana konut sağlamak amaçlı kullanılabilirler. Kamu mülklerinin satışının gündemde olduğu bu ortamda gelir-gider dengesini sorgulaması gereken yapı belediye meclisidir.

Mimarlar Odası olarak, yapılan satış işlemlerinin kamu yararı, planlama ilkeleri ve meslek etiği çerçevesinde sorgulamasını yapacağız. Bu amaçla, gerekli işlemleri yapmadan önce konuyu detaylı bir şekilde değerlendireceğiz. Son olarak belediyelerin kamu yararı doğrultusunda davranmasını, tasarrufunda olan mülkiyetlere meta olarak bakmadan sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda davranmasını bekliyoruz.”