Mimarlar Odası Denizli Şubesinde deprem konuşuldu – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Mimarlar Odası Denizli Şubesinde deprem konuşuldu

Mimarlar Odası Denizli Şubesinde deprem konuşuldu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Şubat 2023 Cumartesi - 15:08Güncelleme: 25 Şubat 2023 Cumartesi - 15:08
Mimarlar Odası Denizli Şubesinde deprem konuşuldu

Mimarlar Odası Denizli Şubesinde düzenlenen “deprem forumu”nda, Kahramanmaraş merkezli depremde yaşananlar değerlendirildi, bundan sonrasında yapılması gerekenler ele alındı.

Mimarlar Odası Şubesinin ev sahipliğinde, sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle düzenlenen “Deprem Değerlendirme Forumu” yapıldı. Depremde yaşamını yitirenler için yapılan sayfı duruşunun ardından açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Özlem Durdu Kabel, depremde kaybedilen her bir can için üzüntünün büyük olduğunu belirtti.

Yaşananların unutulmadan geleceğin doğru inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Kabel, “Asrın felaketi depremin büyüklüğü değil, asrın felaketi bu kadar çok binanın yıkılmış olması, ahlak anlayışı, daha çok kazanma hırsı ve statü çılgınlığı” dedi.

“GÖÇÜK ALTINDA KALAN HAYATLARA TANIKLIK ETTİK”

Depremin neden olduğu can kayıplarına, yıkılan şehirlere, yitirilen kültürel mirasa, bozulan doğaya, göçük altında kalan hayatlara karşın sivil toplumun duyarlılığının yok olmadığına da tanıklık edildiğini ifade eden Kabel, şunları söyledi:

“Şimdi panik havasından çıkıp enerjimizi yeniden kurma sürecine yönlendirmeliyiz. Şu anda dağınık ve telaşlı görünen çabaların yerel yönetimler, sivil inisiyatifler, demokratik kitle örgütleri üzerinden bir an önce iş birliği ve koordinasyon modelini geliştirmemiz, uygulamamız gerekiyor. Geliştirdiğimiz bu model ve aktörler üzerinden de yakın zamandaki ve sonrasındaki siyasi aktörler üzerinde baskı oluşturmayı, takip etmeyi temel görevimiz haline getirmeliyiz.”

“ŞEHİRLERİ YENİDEN KURMA SÜRECİNE YÖNLENDİRME VAKTİDİR”

Kurulacak ilişkilerin yeni bir güven ve toplumsal uzlaşmanın üretilmesine katkı vereceğini de dile getiren Kabel, “Şimdi enerjimizi yeniden kurma sürecine yönlendirme vaktidir. Şimdi tekrar silkelenip çözüm aşamasına geçme vaktidir. Bu toplantı yeniden kurma sürecine başlama vaktidir” diye konuştu.

Kabel’in konuşmasının ardından foruma katılan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, deprem bölgelerinden deneyimlerini aktardı.