Mimarlar Odası Denizli Şubesi sordu: Asrın felaketi mi, asrın dersi mi? – D20Haber
09.05.2025, Cuma
18 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Mimarlar Odası Denizli Şubesi sordu: Asrın...

Mimarlar Odası Denizli Şubesi sordu: Asrın felaketi mi, asrın dersi mi?

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Şubat 2023 Salı - 15:40Güncelleme: 21 Şubat 2023 Salı - 15:40
Mimarlar Odası Denizli Şubesi sordu: Asrın felaketi mi, asrın dersi mi?

Mimarlar Odası Denizli Şubesinden yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremin yol açtığı yıkımla ilgili “Asrın felaketi mi, asrın dersi mi?” diye soruldu.

Mimarlar Odası Denizli Şubesinin yazılı açıklamasında, 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremlerin 10 ili etkilediği, hayatları kararttığı, binlerce kişinin enkaz altında kaybedildiği, şehirlerin tanınmaz hale geldiği belirtildi.

Arama kurtarma çalışmalarının sona erdiği, hasar tespit çalışmalarının devam ettiği bugünlerde herkesi düşündüren yeni ve çok önemli bir sürecin başlayacağı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

“Kent olgusu sadece binaların bir araya geldiği bir yapı topluluğu değildir. Kent, bir arada yaşama bilincinin, kültürünün, insan mozaiğinin yarattığı çok sesliliğin bütünüdür. Bu bağlamda Mimarlar Odası Denizli Şubesi olarak çok önemli gördüğümüz olması gereken yapılanma koşullarını kamuoyuna bildirme ihtiyacı duyuyoruz.

Haberin DevamıReklam




Yeni oluşturulacak şehir dokularının, yaşanılan kültürün, bugüne kadar oluşmuş yaşam biçiminin çok iyi incelenerek, buna uygun planlama gereklidir.

Kurulacak yerleşim yerlerinin zemin durumu, sosyal donatıları, kamu kurumlarının yerleşim planlamasının hassasiyetle yapılmalıdır.

Başta Antakya-Hatay olmak üzere geçmişten miras gelen tarihi ve kültürel yapının gelecek nesillere sağlıkla aktarılabilmesi için, konunun uzmanları ile gerekli çalışmaların titizlikle yapılmasının çok önemlidir.

Ve tüm bunların işin uzmanları olan jeoloji mühendisleri, jeofizik mühendisleri, şehir plancıları, inşaat mühendisleri, mimarlar, tarihçiler ve restorasyon uzmanları tarafından yapılmasının zorunlu olduğunu, bunların en alt birimden en üst birime kadar liyakat esasları gözetilerek yapılması gerektiğinin önemini bir kez daha yineliyoruz. Yoksa kent değil bina yığınları yaratırız!”