Mimarlar Odası plan lejantı istedi, belediyeler topu birbirine attı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Mimarlar Odası plan lejantı istedi, belediyeler...

Mimarlar Odası plan lejantı istedi, belediyeler topu birbirine attı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Şubat 2023 Perşembe - 18:56Güncelleme: 16 Şubat 2023 Perşembe - 18:56
Mimarlar Odası plan lejantı istedi, belediyeler topu birbirine attı

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Merkezefendi ilçesinde 29 farklı yeri içeren plan lejantlarının peşine düştü. Bunun için Büyükşehir ve Merkezefendi belediyelerinden talepte bulunuldu, ancak iki belediye verdiği yanıtla topu birbirine attı. Bir başka ifadeyle verilen yanıtlar "İnek nerede/Dağa kaçtı/Dağ nerede/Yandı bitti kül oldu” tekerlemesini anımsattı.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, yapılanmanın giderek yoğunlaştığı kentin rant bölgesindeki imar planı değişikliği istekleri ile ilgili belediyelerin meclislerinde verilen kararları mercek altına aldı. Bu amaçla da Denizli’nin büyükşehir olmasından önceki dönemde yetkili olan belde belediyelerince alınan 1/1000 ölçekli imar plan lejantına (bir fotoğrafın, haritanın özünü anlatan yazı) esas meclis kararı ve komisyon raporunu önce Merkezefendi Belediyesinden, verilen yanıt üzerine Denizli Büyükşehir Belediyesinden talep etti.

MERKEZEFENDİ BELEDİYESİNİN YANITI

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, plan lejantlarıyla ilgili önce Merkezefendi Belediyesinin kapısını çaldı. Konuyla ilgili bilgi ve belge talebi yazısına Merkezefendi Belediye Başkan yardımcısı Fatih Coşkun imzalı yazıyla "...30 Mart 2014 tarihinde belediyemizin tüzel kişiliği oluşmuş olup, bu tarihten sonra da belediyemiz sınırlarına dahil olan mahallelere ilişkin yukarıda bahsi geçen arşiv kayıtları ilçe belediyemizde bulunmamaktadır. Bahsi geçen bilgi ve belgelerin Denizli Büyükşehir Belediyesinden talep edilmesi gerekmektedir" yanıtı verildi.

BÜYÜKŞEHİR DE "YOK" DEDİ

Bunun üzerine plan lejantları Denizli Büyükşehir belediyesinden talep edildi. Bu kez Büyükşehir belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Hasan Tuğrul Özkan imzalı yazıyla şu yanıt verildi:

"Denizli ili, Merkezefendi ilçesi, Çakmak Mahallesi .... nolu parselin plan lejantı olarak eklenmiş ilgili meclis kararı ve komisyon raporunun tarafınıza gönderilmesi talep edilmektedir. 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile ilgili yetki ve sorumluluk ilçe belediyesinde bulunması sebebiyle ilgi yazınızda istenilen bilgi ve belgelerin Merkezefendi Belediyesinden temin edilmesi gerekmektedir."

MİMARLAR ODASINDAN "KAYIP MECLİS KARARLARI ARANIYOR" AÇIKLAMASI

Ünlü tekerlemeyi anımsatan bu yanıtlar üzerine Mimarlar Odası Denizli Şubesi yazılı açıklama yaptı. "Kayıp Meclis Kararları Aranıyor" başlıklı açıklamada şöyle denildi:

"Mimarlar Odası Mimarlar Odası Denizli Şubesi olarak 06.02.2023 tarihinde Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Merkezefendi Belediyesi’nden 1/1000 ölçekli imar plan lejantına esas meclis kararı ve komisyon raporunu talep ettik.

Bahse konu meclis kararının,29 Mart 2009 yerel seçimlerinden önce belediye olarak hizmet veren Üçler Belediyesi döneminde o dönemin meclisi tarafından alındığı ve Merkezefendi Belediyesi’nin 1/1000’lik imar lejantında ek olarak verilmektedir. Bu meclis kararı halen yürürlüktedir. Üçler Belediyesi 29 Mart 2009’da Büyükşehir Belediyesi sınırlarına, 30 Mart 2014 tarihinde de Merkezefendi Belediyesi sınırlarına katılmıştır.

İstemiş olduğumuz meclis kararının bu iki belediyenin arşivlerinden birinde bulunması gerekir. Fakat her iki belediye de dilekçemize cevaben bu meclis kararının kendilerinde olmadığını (Merkezefendi Belediyesi de Büyükşehir Belediyesi de) belirtmektedir. Kapatılan belde belediyeleri tarafından plan lejantlarına eklenen kararlar hala kullanılmaktadır. Fakat kullanılan lejant hükümlerine esas komisyon ve meclis kararları nerede bilinmemektedir.

Bizde bu sebeple kayıp meclis ve komisyon kararını ilan ile aramaya karar verdik.

Dipnot: İlgili meclis kararları 1/1000 ölçekli imar planlarında ağaçlandırılacak alanlarla ilgili meclis kararına istinaden plan lejantıdır.
Sahi gören var mı? Kayıp meclis kararı aranıyor.”

İKİ BELEDİYENİN YANITLARI ÜNLÜ TEKERLEMEYİ ANIMSATTI

Merkezefendi ve Denizli Büyükşehir belediyelerinin yanıtları, hemen her yaş grubunca bilinen ve dillere pelesenk olan tekerlemeyi anımsattı. İşte o tekerleme:

"Komşu komşu hu / Oğlun geldi mi / Geldi / Ne getirdi / İncik Boncuk / Kime kime / Sana bana / Başka kime / Kara kediye / Kara kedi nerde / Ağaca çıktı / Ağaç nerde / Balta kesti / Balta nerde / Suya düştü / Su nerde / İnek İçti / İnek nerde / Dağa kaçtı / Dağ nerde / Yandı bitti kül oldu"