Çalışma saatleri kısalıyor, yeni süre ne olacak? – D20Haber
03.05.2024, Cuma
14 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Çalışma saatleri kısalıyor, yeni süre ne...

Çalışma saatleri kısalıyor, yeni süre ne olacak?

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Şubat 2024 Pazartesi - 09:04Güncelleme: 19 Şubat 2024 Pazartesi - 09:04
Çalışma saatleri kısalıyor, yeni süre ne olacak?

Hükümet, milyonlarca çalışanı ilgilendiren mesai saatlerine ilişkin bir çalışma başlattı. Düzenlemeyle haftalık çalışma süresinin 40 saate indirilmesi planlanıyor.

Sabah gazetesinden Fatma Göksu’nun haberine göre, milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren iş kanunlarında değişiklik için hükümet yeni bir çalışma yaptı. Yapılan çalışmalar ücretten çalışma saatine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya kadar birçok başlıkta yeni düzenlemeleri kapsıyor.

Yeni düzenleme ile dağınık mevzuat bir arada toplanacak ve işin merkezinde çalışan olacak, çalışan güçlendirilecek.

2003 tarihli, hala yürürlükte olan İş Yasası'na göre de Türkiye'de haftalık çalışma süresi 45 saat. Bu yasaya göre bir yılda bir işçiye en fazla 270 saat fazla çalışma yaptırılabiliyor.

Bu çalışma saatlerinin günümüz şartları ve teknolojideki gelişmelere göre uzun olması nedeniyle meslek gruplarına göre değerlendirmeler yapıldığı ifade ediliyor.

Basın iş kanunu ve denizcilik iş kanunda haftalık çalışma süresi 48 saat. Diğer meslek gruplarında haftalık çalışma süresi ise 45 saat. Tüm çalışanlarla ilgili bütüncül bir yaklaşımla çalışma saatlerinin 35- 40 saate indirmesi konusunu masada.

Yapılan çalışmada iş kanunlarını tekelleştirme yapılırken ilke olarak çalışanların güçlendirilmesi olacak. Ayrıca yeni hak kategorileri geliştirilirken, hem standart hem de mevcut haklar korunacak.